НОВИНИ

Без парно в обществените сгради в Ихтиман заради авария на местния ТЕЦ

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:09, 20.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Вече повече от 10 дни в обществените сгради в Ихтиман няма парно. Причината е авария в ТЕЦ Ихтиман.

В болницата и детските градини е осигурено алтернативно отопление на ток, но училищата в града са затворени и децата учат онлайн.

От ТЕЦ-а уверяват, че повредата е отстранена, но водата се нагрява много бавно и още не е сигурно дали децата утре ще учат присъствено.

Родителите на децата от СОУ "Христо Ботев" в Ихтиман искат да имат яснота кога децата им отново ще са в клас. Училището е затворено вече 10-и ден, като още миналата седмица е обещано, че се работи по аварията, но и до този момент топлоподаване в обществените сгради няма.

"Искаме да разберем кога децата могат отново да са в училище и съответно да се разбере дали няма резервен вариант за отопление, защото ТЕЦ-а е в несъстоятелност и ние искаме да знаем дали и ако друг път се случи това нещо има алтернатива за отопляването на тези сгради." - заяви Нели Лафчийска, родител на дете от училището

"Смешно е да ограмотяваме децата онлайн. Това просто няма как да се случва нормално. Те не могат сами да се справят с компютрите, родителите си взимаха отпуски, но те не са безкрайни, сега са на ред бабите, но и те не разбират от компютри и като нещо се бъгне и приключваме за деня." - разказва Надежда Тодорова, учител на 1ви клас

"При мене не се получава точно както трябва, защото аз имам и малко дете и то често пречи на кака си докато учи." - споделя Елизабета Въчева

ТЕЦ-Ихтиман е в несъстоятелност още от 2012-а година. Преди няколко дни е обявен публичен търг на стойност малко над 750 000 лв. Желаещи да купят активите обаче няма. Затова и ТЕЦ-а се стопанисва от наематели.

Този сезон това е втора авария. Този път проблемът е свързан с пещта - паднал е сводът, пробит е и бойлерът. Обещанието е днес да бъде направен тест на инсталацията и топлоподаването да бъде възстановено.

"Това е форсмажорна ситуация, което се е получила - паднал е свода, трябва да се възстанови, така че ние няма как да планиране такова нещо. Просто трябва като се случи, възможно най-бързо да го предотвратим." - заяви Светодар Йосифов, управител на дружеството-наемател на ТЕЦ "Ихтиман"

От дружеството искат да възстановят първоначалния проект, който ще използва и електричество. Тогава няма да се разчита само на котела и няма да се стига до подобни проблеми. За да не стига отново до затваряне на училищата, от общината ще кандидатстват по проект за термопомпи.

"Това е доста скъпо, но пък е работещо. Преди две години изградихме такава помпа в училището във Вакарел и доста са доволни хората. Не са толкова скъпи сметките за ток и е доста по-топло." - каза инж.Тони Кацаров, зам.-кмет на Ихтиман

В Ихтиман има 4 училища и все още не е ясно дали утре в класните стаи ще е достатъчно топло, за да могат отново да учат присъствено.

Карина Караньотова/Боян Манолов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3,3 млн. души са напуснали Украйна от началото на войната
3,3 млн. души са напуснали Украйна от началото на войната
Алберт Попов е 22-ри след първия манш в Куршевел-Мерибел
Алберт Попов е 22-ри след първия манш в Куршевел-Мерибел