НОВИНИ

Сбъдната детска мечта: Ж.П.-маршрутите на България през погледа на един машинист

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 20.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Локомотивен машинист показва железопътните маршрути в България от своята гледна точка.

Докато е на работа Николай Козарски не забравя и за миг своята страст - да снима железопътния маршрут от първата до последната гара. По този начин той дава възможност на хората да се "пътуват" из България от дивана вкъщи.

Николай Козарски е на 24 години и е запален по железниците от дете. Първите му видеа отпреди десет години са любителски - показват заминаващи и пристигащи композиции. От пет години вече е в системата на БДЖ и позицията му на снимане се променя.

"Ей с тази камера с магнитче, с двойнозалепваща лепенка и се случват чудесата, слага се където има нещо метално по локомотива, тя се захваща и си издръжа при ниска, при висока скорост, при вибрации, тя не мърда. През телефона я включвам, през телефона я изключвам." - обяснява Николай

Машинистите обаче пътуват по определени линии, а Ники най-често е по направлението София-Бургас през Пловдив и Карлово. Заради това през свободното си време той обикаля България със своите колеги и събира кадри от различни трасета.

"Аз бих препоръчал да се пропътува от Ясен до Черквица, около час и половина се пътува, и малко след гара Сомовит линията се изравнява с река Дунав и там има една уникална гледка, както и линията ни за Гюешево през Кюстендил и Земенския пролом." - казва Николай.

Заради хобито му, румънски машинист го разпознал на гарата и го поканил да снима негов курс при средна скорост 160 км в час.

"Изведнъж пристига влака за Букурещ и машинистът ми казва името Козарски Николай и аз инстинктивно му отговорих „Да", и той и той ме покани на следващия ден да отида с него до Констанца." - разказва Николай

Това лято Ники смята да снима и в Австрия, а целта му са живописните трасета в района на Алпите.

Нели Ангелова/Димитър Рочев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танц за Украйна: Водещи балетисти от цял свят се включиха в благотворителен спектакъл в Лондон
Танц за Украйна: Водещи балетисти от цял свят се включиха в благотворителен спектакъл в Лондон
Високоскоростен влак свързва Сърбия и Унгария
Високоскоростен влак свързва Сърбия и Унгария