НОВИНИ

Русия засилва военния натиск над Мариупол, Москва и Киев с взаимни обвинения

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:11, 20.03.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Европа
Слушай новината

Съединените щати са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати на Украйна своите руски системи за противоракетна отбрана С-400. Според източници, цитирани от Ройтерс, предложението е било отправено миналия месец без официално искане. Турски анализатори определят идеята като малко вероятна за осъществяване.

Междувременно Киев и Москва си отправиха нови обвинения. Руските сили засилиха натиска над Мариупол, а местните власти молят за помощ Запада. Украински полицай предупреждава, че обсаденият пристанищен град „е заличен от лицето на земята" и призовава президентите на САЩ и Франция да снабдят страната му с модерни противовъздушни системи, за да спасят мирното население.

В поредното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски сравни обсадата на Мариупол с терор.

"Блокадата на Мариупол ще остане в историята като военно престъпление. Да се извърши това, което правят окупаторите, в един мирен град е терор, който ще се помни за векове. Колкото повече украинците говорят за това, толкова повече подкрепа ще получават. Колкото повече Русия извършва терор срещу Украйна, толкова по-лоши ще са последствия за нея". - заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна

На свой ред, късно снощи Москва обвини Киев, че планира атака под фалшив флаг срещу обекти на чужди дипломати в западния украински град Лвов.

"Националистическият режим в Киев планира да представи атаки срещу американски и западни дипломатически представителства като целенасочена атака на руските въоръжени сили. Основната цел на провокацията е да се засили натиска върху страните от НАТО да въведат забранена за полети зона над Украйна и да предоставят допълнителни оръжия". - заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия

Няколко западни държави преместиха дипломатическите си служители от столицата Киев в Лвов още преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари, а някои страни все още имат дипломати в западния украински град.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Активисти блокираха граничен пункт между Полша и Беларус в опит да нарушат потока на стоки към Русия
Активисти блокираха граничен пункт между Полша и Беларус в опит да нарушат потока на стоки към Русия
Чувствително затопляне в средата на новата седмица
Чувствително затопляне в средата на новата седмица