НОВИНИ

Предлагат безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 19.03.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Над 3000 души от уязвимите групи в малките населени места у нас са потърсили съдействие от Националното бюро за правна помощ към Министерството на правосъдието през последната година. Повечето от случаите се свързани с домашно насилие, а адвокати от три области на страната предоставят безплатна правна помощ на тези хора.

Гергана е от малко село, близо до град Стражица. Майка е на две деца. Разказва, че години наред мъжът ѝ я пребивал, заплашвал и ограбвал. Не веднъж безуспешно се опитвала да избяга и да продължи напред сама.

"Животът ми беше тормоз. Пасла съм крави, кози, като един роб. Много пъти съм бягала от него, но той пак идваше да ме тормози. Нямах ток, нямах нищо, на свещи съм го гледала и съм го кърмила това дете, другото на градина, нямах нищо, къде ли не съм ходила с това дете", разказва жената.

Гергана успява да се измъкне от ужаса, в който живее с децата си преди година, а подкрепа намира от адвокат Ирена Стасинопулу, която е един от четиримата юристи в област Велико Търново, които предоставят безплатна правна помощ на хора, които живеят на прага на бедността в малките населени места.

"В конкретния случай на Гергана ние помогнахме много, имаше домашно насилие, тя беше изключително уплашена, изключително невярваща, че може някой да ѝ подаде ръка. Аз съм изключително доволна, че вече стигнахме до резултат, в който тя има съдебно решение, с което има родителските права, съответно полага ѝ се да получи издръжка и може спокойно да гледа децата си", казва адвокатът Ирена Стасинопулу.

За по-малко от година, юристите помагат на близо 900 човека само във великотърновско. Това обаче се случва и благодарение на ромските медиатори, които успяват да убедят хора в нужда, да не се страхуват да потърсят помощ.

"Относно ромските махали, те много трудно се доверяват на нас, защото първо трябва да ни припознават. Аз съм припознат в област Велико Търново от години. Съветвам ги да си кажат проблемите и да получат такава помощ, безплатна. Макар и постепенно, хората се доверяват", казва Валери Ангелов – медиатор.

Мобилни групи оказват правна помощ на хората от уязвимите групи и в областите Стара Загора и Варна, а проектът е финансиран по програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм.

"Друга важна цел на този проект е създаването на координационен механизъм, за да могат по-голяма част от институциите да се включат в подкрепа на хората, които имат нужда, но нямат възможности за достъп до правна помощ", обясни Десислава Гайдарова – ръководител на Програма „Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм.

"Работим активно във връзка с промени в Закона за домашното насилие. Искаме да работим и за реинтеграцията на тези хора, както за насилниците, така и за хората, които са пострадали от това", каза и зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

От Министерство на правосъдието си поставят за цел проектът за осигуряване на безплатна правна помощ на хората от уязвимите групи да се разшири и в други области на страната.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна с призив за мирни преговори
Украйна с призив за мирни преговори
Рами Киуан и Николай Маринов осигуриха още два медала за България от Европейско по бокс за младежи
Рами Киуан и Николай Маринов осигуриха още два медала за България от Европейско по бокс за младежи