НОВИНИ

С какви хиперзвукови ракети разполага Русия?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:20, 19.03.2022
14465
Чете се за: 04:12 мин.
Русия
Слушай новината

Русия обяви, че е използвала в Украйна хиперзвукова ракета "Кинжал". Мишената била подземен склад за боеприпаси в Югозападна Украйна. Атаката била извършена вчера. За първи път от началото на войната се потвърждава употребата на хиперзвукова ракета. "Кинжал" развива скорост от 6 хиляди километра в час.

Русия призна, че е използвала хиперзвукови ракети "Кинжал", Украйна остана без достъп до Азовско море

19 февруари. Пет дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Руски военни тестват хиперзвукова ракета "Кинжал" като част от обявеното от тях тогава военно учение. "Кинжал" се изстрелват от МиГ-31 и според Русия могат да поразяват цели на разстояние до 2000 километра. Почти месец по-късно украински обект е поразен от хиперзвукова ракета.

"На 18 март авиационната ракетна система "Кинжал" с хиперзвукови ракети унищожи голям подземен склад за ракети и боеприпаси на украинските войски в село Делятин в Ивано-Франковска област", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Хиперзвуковите ракети надхвърлят поне пет пъти скоростта на звукa и траекторията им може да бъде променяна по време на полет, което ги прави трудни за забелязване и прихващане от стандартните системи за противовъздушна отбрана.

В реч през март 2018 година Владимир Путин обяви, че в южната част на страната е разположена нова свръхзвукова оръжейна система и че е започнало серийно производство на свръхзвукови ракетни комплекси.

"Движи се към целта като метеорит, като огнена топка. Температурата на повърхността достига 1602 градуса по Целзий. Въпреки това устройството се управлява надеждно", заяви Владимир Путин.

Авангард - това е разработката с която Путин се гордее особено много. Руските военни твърдят, че ракетите от този тип развиват скорост 27 пъти скоростта на звука, че могат да променят траекторията и скоростта си, да носят ядрена глава и да покосяват цели на разстояние от хиляди километри.

Друга хиперзвукова ракета на въоръжение в Русия е "Циркон", която се изстрелва от кораби или подводници. Според руски експерти скоростта, която развива, е 9 пъти скоростта на звука.

Дни преди началото на войната Русия тества и ракети "Циркон". Според военни анализатори използването на ракети "Кинжал" в Украйна не дава на Москва стратегическо предимство, но има психологически ефект.

Съединените щати също разработват хиперзвукови ракети и вече успешно тестваха технологиите. През лятото Китай също проведе няколко успешни теста с хиперзвукови ракети.

Според информациите на Пекин ракетата обиколила Земята в ниска орбита със скорост, която е пет пъти по-висока от тази на звука, но е пропуснала целта си с 30 километра.

В надпреварата за създаване на хиперзвукови ракети се включи и Северна Корея с няколко теста. Пхенян се опитва да разработи ракета, която да комбинира предимствата между континенталната балистична ракета с тези на крилата ракета.

Индия, Япония, Австралия, Франция и Германия също проучват технологиите за хиперзвукови ракети.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рами Киуан и Николай Маринов осигуриха още два медала за България от Европейско по бокс за младежи
Рами Киуан и Николай Маринов осигуриха още два медала за България от Европейско по бокс за младежи
Стоилов: Заслужена победа за Левски
Стоилов: Заслужена победа за Левски