НОВИНИ

Украйна с призив за мирни преговори

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:33, 19.03.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

24-ият ден от войната в Украйна започна с призив на президента Володимир Зеленски за мирни преговори като единствен шанс за Русия да спаси положението. В продължаващите боеве украинските сили правят всичко, за да запазят стратегическия град Мариупол на Азовско море. За пореден ден бяха обявени коридори за евакуиране на цивилни, но ситуацията около тях остава неясна.

В ранните часове на днешния ден Володимир Зеленски призова за честни преговори с Москва без отлагане.

"Това е единственият шанс за Русия да намали щетите, причинени от своите грешки. Ние винаги сме настоявали за преговори, винаги сме предлагали диалог и решение за мир. Не само през тези 23 дни от началото на нахлуването. Искам сега да ме чуят всички, особено в Москва. Дойде време да се срещнем, да говорим. Дойде време да възстановим териториалната цялост и справедливост за Украйна. Иначе загубите за Русия ще бъдат такива, че няма да ви стигнат и няколко поколения, за да се изправите", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В Москва руският външен министър Лавров увери, че Русия е за дипломатическо решение, но някой - "вероятно американците", пречи на украинската делегация в досегашните преговори да приеме руските изисквания.

В същия дух говори беларуският президент пред японски журналисти.

"Дори не съветниците съветват украинските военни. Представителите на Запада и Съединените щати са взели в свои ръце управлението на действията срещу Русия", допълни президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Сред горещите точки в боевете е южният град Николаев. Десетки украински войници са загинали в съня си при руски ракетен удар срещу военно поделение край града.

В Мариупол се водят сражения в центъра на града. Те пречат за спасяване на стотици хора, които остават затрупани в бомбардирания театър, съобщава кметът. Всичко е унищожено, казват бежанци от града.

"Мариупол го няма. Десет дни стояхме в мазето. Нямахме нито вода, нито осветление", споделя Людмила, жителка на Мариупол.

"Нашите домове са разрушени. Пускаха бомби в двора. Взехме папагала, кученцето, цялото семейство се качихме на колата и тръгнахме", разказва Серхий, жител на Мариупол.

По данни на ООН близо една четвърт от украинците са прогонени от домовете си. 3 милиона и 270 хиляди са напуснали страната. Потокът от хора през границите е намалял, но е възможно да се увеличи отново, ако ситуацията в Западна Украйна се влоши.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер с нова грешна стъпка в Серия "А", Фиорентина спря шампиона насред "Джузепе Меаца"
Интер с нова грешна стъпка в Серия "А", Фиорентина спря шампиона насред "Джузепе Меаца"
Предлагат безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места
Предлагат безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места