НОВИНИ

Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна, но за това трябва широк консенсус

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:08, 20.03.2022
5080
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

В интерес на България е да помогне на Украйна, включително с различен оръжеен капацитет. Въпросът обаче може да бъде повдигнат само, когато има шанс подобно предложение да бъде прието от мнозинство, което е обяснимо и е част от внимателно съхраняване на концепцията от това управление.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Денят започва с Георги Любенов".

"Демократична България" и БСП са на различни позиции в управляващото мнозинство за това дали трябва да предоставим оръжейна помощ на Украйна, допълни Иванов.

"Какъв ще е резултатът - тепърва ще спорим, защото това не е лесно решение и е решение, в което и българското общество е разделено и е добре да мине обществено обсъждане и да се роди консенсус. Рискът да минем на варианта "плаващо мнозинство" - решение тип "шведска маса" - днес си сипвам от пържените яйца с вас, утре пия кафе с някой друг, е фундаментален риск за нас и е нещо, което ни плаши. От тази гледна точка сме много въздържани да правим провокации." - каза Иванов.

Той допълни, че управляващите ще продължат да търсят подкрепата на опозицията по големите въпроси, които касаят развитието на страната като позицията за Украйна и съдебната реформа.

"Целта е да събираме по-големи мнозинства по такива важни теми. Така че ние ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция - трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възползваме пълноценно от членството в НАТО - включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война." - каза Иванов.

Той призна, че управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация и това е разговор, който се води в рамките на коалицията.

"Кородинацията е трудна по условие, защото става дума за сложна и разнолика коалиция. На някои колеги не им харесва това, но аз от самото начало съм откровен с избирателите. Проблемът е организационен - създадохме твърде много формати за координация и планиране, но нито един от тях не работи достатъчно добре. Но коалицията продължава да бъде безалтернативна, защото идеята, че предсрочни избори ще покажат нещо коренно различно, това е възможно, но това коренно различно нещо после ще се чудим дали случайно на тези избори не се е явил Путин." - каза Иванов.

Според Христо Иванов няма политическа партия, която в момента да иска сериозно предсрочни избори, защото никой не си прави илюзии, че това е добър сценарий за страната.

"Сигурен съм, че никой в момента не иска да е на мястото на Кирил Петков и трябва да отчитаме сложността на ситуацията и този епохално "горещ картоф", който му се падна." - каза той.

Относно арестите в ГЕРБ Христо Иванов призова да се избягват спекулации и да оставим на професионалистите да уточнят дали е имало случай на неотложност или не. Според него акцията на МВР е провокирана от наличие на сериозни съмнения за корупция, които не са разследвани от прокуратурата. По думите на Христо Иванов неуспехът се дължи на това, че прокуратурата е адвокат на ГЕРБ.

" ГЕРБ крепи Гешев в парламента и няма нито един случай, когато става дума за неговите правомощия, в който ГЕРБ да не излязат и да дерат ризи, да застават като жива верига около него. По същия начин Гешев им осигурява безнаказаност на ключови техни фигури, когато става дума определени фигури и факти да бъдат проверени при разследване. Това не е игра и мисля, че българското общество си дава добре сметка за това." - каза Иванов

Той допълни, че е имало комуникация с европрокуратурата в деня на арестите и че те наблюдават случващото се в България.

"Става въпрос от голям букет от факти, за който в зависимост от това за какво се съберат доказателства, могат най-различни обвинения да бъдат формулирани и да се работи по тях. Българското общество ще оцени това, че МВР се опитва да разплете това кълбо от тези с години неотговаряни въпроси." - каза Иванов.

Той отговори и на поканата за дебат, която му отправи главния прокурор Иван Гешев.

"Аз в момента няма с него какво да дебатирам. Това е човек, който - ако иска дебат, да заповяда, да си освободи кабинета, да се яви на избори и тогава с най-голямо удоволствие ще дебатирам с него. " - каза Иванов.

Допълни, че спи спокойно и не се притеснява от нищо.

"Аз, ако имаше за какво да дойдат за мен, при всички години на спорове с прокуратурата, може да са сигурни колегите от ГЕРБ, че щяха да дойдат за мен. Но спя спокойно и съм сигурен, че няма за какво да дойдат за мен."

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана с тежка загуба в полуфиналите на Адриатическата лига
Монтана с тежка загуба в полуфиналите на Адриатическата лига
Мая Манолова: До дни обявяваме нов социален проект, със Стефан Янев работим в една посока
Мая Манолова: До дни обявяваме нов социален проект, със Стефан Янев работим в една посока