НОВИНИ

Христо Запрянов: Стъпките, предприети от БФС, са напълно легитимни

христо запрянов стъпките предприети бфс напълно легитимни
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 20.03.2022
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз (БФС) Христо Запрянов говори за предаването "Арена спорт" във връзка с несъстоялия се конгрес на централата на 18 март и проведения в същия ден алтернативен конгрес, на който за президент на БФС бе избран Димитър Бербатов.

Според Запрянов няма опасност да се стигне до ситуация на двувластие в БФС, но самият той се опасява от изпадане в юридическа безтегловност.

"Не бих казал, че ще влезем в спиралата на двувластие Има опасност да влезем в ситуация на юридическа безтегловност. БФС отдавна алармира клубовете, обществото и така наречената опозиция за подобно нещо. В крайна сметка, за огромно наше съжаление, се случи точно това, за което алармирахме. Вместо да си говорим за националния отбор и фактът, че той ще игра срещу световния вицешампион в страната, която организира Мондиала през тази година, ние се занимаваме с други неща. В момента националният отбор е потърпевш от всичко, което се случва. Същата беше и ситуацията на 12 октомври, когато се проведе конгресът, насрочен от съда. Конгресът приключи, а след това отборът се стегна и успя да обърне Северна Ирландия", сподели Запрянов.

Заместник изпълнителният директор на БФС определи като напълно легитимно и решението да се отмени конгресът, който беше насрочен за 18 март.

"Стъпките на БФС са напълно, абсолютно и категорично легитимни. Хората просто четат Закона, както на тях им е удобно. Ако погледнете в Търговския регистър сами ще видите, че има покана за конгреса през юни 2021 година. Няма практика поканите за общо събрание да се свалят от сайта на Агенцията по вписванията. Всичко беше сторено според Законовия ред. Сегашният конгрес беше отменен заради съдебните дела, касаещи решенията от предишния конгрес на 12 октомври. Този конгрес беше похвален като организация дори и от така наречената опозиция и за ФИФА и УЕФА резултатите от него важат", коментира Христо Запрянов.

Той отговори и на обвиненията, че от БФС са възнамерявали да проведат алтернативен конгрес на 18 март, на който единствен кандидат за президент би бил Борислав Михайлов.

"Повтори се няколко пъти как БФС ще организира тайно алтернативен конгрес, който ще бъде състезание с един кон. Всъщност се получи точно обратното. Не е имало намерение да се организира конгрес след 1 март, когато Изпълнителният комитет на БФС взе решение конгресът да се отмени. Залата беше запазена за конференция на БФС. Ние като ръководство на БФС не получихме достатъчни индикации, че безопасността на хората на тази конференция ще бъде обезпечена и заради това тя беше отменена. За мен самото нахлуване в зала "3" на НДК е противозаконно", заяви Запрянов.

Христо Запрянов коментира още и въпроса, свързан с лиценза на централата.

"Бюджетът се изготвя от администрацията на БФС, след което се предлага на Изпълнителния комитет преди да бъде представен на общо събрание. БФС разполага с отчет за последните четири години и има бюджет, който е приет от изпълкома. Относно отнемането на лиценза е имало заплахи и преди. За въпроси, свързани с лиценза, се обърнете към министъра на спорта, който също присъства на "събитието" в петък", сподели той.

Накрая заместник изпълнителният директор на БФС заяви, че от съюза вече цяла година призовават за обединение в българския футбол, но никой не е пожелал да приеме подадената от тях ръка.

"От една година БФС призовава за обединение. Това, което се случва в момента разцепва българския футбол и българското общество. Обществото ни иска зрелища, както видяхме през тази седмица, но тези зрелища по никакъв начин не трябва да се опитват да ни навредят на българския футбол. Потърпевши от всичко това са клубовете и хората, занимаващи се с българския футбол. Ние отдавна призоваваме за обединение, но никой не иска да приеме подадената от нас ръка", завърши Христо Запрянов.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско удължава ски сезона заради необичайно студения март
Банско удължава ски сезона заради необичайно студения март
Напусна ни Магда Маринова - емблематичен редактор и продуцент в БНТ и учител за много млади журналисти
Напусна ни Магда Маринова - емблематичен редактор и продуцент в БНТ и учител за много млади журналисти