НОВИНИ

Ясен Петров: Борислав Михайлов е президент на БФС, националният отбор разполага с топ колектив

ясен петров борислав михайлов президент бфс националният отбор разполага топ колектив
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 20.03.2022
Чете се за: 06:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Ясен Петров беше специален гост в предаването "Арена спорт", в което коментира битката за властта в Българския футболен съюз (БФС), както и предстоящите контроли на "лъвовете" срещу Катар и Хърватия.

В интервюто Ясен Петров призова за обединение в българския футбол и за пореден път изрази подкрепата си към ръководството на БФС начело с Борислав Михайлов.

"На нас явно не ни е писано да ни е лесно. Ние минаваме през много големи трудности. Една от тях беше да подмладим отбора в световните квалификации, а ние влязохме в тях след само три дни работа при условия на пандемия от COVID-19. Играхме на празни трибуни у нас, което беше неприятно. Ние не сме молили хората да идват на стадиона, а им казваме, че този отбор трябва да бъде подкрепен. Истинският фен подкрепя отбора в най-трудните моменти. Ние не се намираме в някаква много силна позиция в момента и затова си пожелаваме да бъдем подкрепени. У нас се случват неща, които ни разединяват. Нека да се обединим и да застанем зад една кауза. Аз знам кой ме е поканил за старши треньор на националния отбор в един много труден момент за отбора. Това беше Емо Костадинов. Знам и, че Борислав Михайлов ме подкрепя, откакто застана начело на БФС. За мен президент на БФС е Борислав Михайлов. Аз ще бъда с това ръководство. Моята позиция е ясна и точна", заяви българският селекционер.

Наставникът на "лъвовете" коментира и предстоящите две контроли срещу Катар и Хърватия и допълни, че те са подготовка за истинското изпитание пред отбора - турнирът "Лига на нациите" през лятото.

"Не трябва да делим двете срещи само защото Хърватия е световен вицешампион. Катар също е много силен отбор, който завърши на 3-то място в Арабската лига. Мачът срещу тях ще бъде сериозна проверка срещу отбор, който се готви за участие на Световното първенство. За Хърватия няма смисъл да говорим. Само като им видите състава и къде играят техните футболисти можете да си направите сметка срещу какъв отбор се изправяме. Това са поредните сериозни мачове за нашия отбор. Миналата година играхме със световния шампион, европейския шампион, Русия и Украйна. Всичко това е радващо за нашия отбор, защото той може да израства в мачовете срещу подобни противници. Аз съм доволен, че ще играем срещу качествени отбори. Ние се готвим за това, което ни предстои от 2 юни нататък, а това е поредното тежко изпитание. Ще трябва да изиграем четири мача, между които ще имаме само по три дни почивка, а нашата цел е първото място в групата в "Лигата на нациите", коментира Ясен Петров.

Селекционерът разкри още, че няма футболист, за когото вратите на националния отбор да са затворени.

"Вратите на националния отбор са отворени. Всеки един, който покаже развитие ще получи шанс. Разчитаме много на хората от българското първенство, защото тези, които играят в чужбина просто не получават достатъчно шансове за изява. Дай боже всички да показват добри игри, за да може ние да сме затруднени при повиквателните за националния отбор", сподели старши треньорът на националния отбор.

Накрая Ясен Петров разкри и кои са най-силните страни на националния отбор понастоящем, а именно колективът и атмосферата.

"Първо, искам да приветствам с добре дошъл Витомир Вутов. Второ, в продължение на една година ние експериментирахме с много играчи и сформирахме един колектив. Може би в този екип ще има малки промени, но всичко зависи от това как се представят самите футболисти. Имаме едно ядро. Смятам, че в бъдеще дори и аз да не съм треньор на този отбор, следващият човек ще има възможност да стъпи на един сериозен колектив със страхотна атмосфера. Това е нашата сила. Ние не разполагаме с топ единици. Имаме един единствен човек в топ 5 първенствата – Петко Христов в Италия. Разчитаме върху това да стъпим на колектива. В националния отбор ние селектираме хората и ги слагаме на най-добрата витрина, откъдето могат да ги купят. Моето е желание е някои от тези момчета, с които работим в момента, един ден да играят в топ 5 първенствата. Когато имаш човек в един подобен отбор, ти имаш лидер. В момента ние имаме топ колектив. От днес започваме да се събираме и аз съм изключително радостен отново да се видя с момчетата. Аз си контактувам с всички тях, включително и с техните треньори, за да се осведомявам за състоянието им", завърши българският селекционер.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Величков: Димитър Бербатов е легетимно избраният преиздент на БФС
Петър Величков: Димитър Бербатов е легетимно избраният преиздент на БФС
От утре отпада "зеленият сертификат" за всякакви дейности, ограничени до момента
От утре отпада "зеленият сертификат" за всякакви дейности, ограничени до момента