НОВИНИ

След ареста на Борисов: Правителството и прокуратурата влязоха в остър сблъсък

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:56, 19.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Снимка: Булфото; 17/03/22
Слушай новината

Правителството и прокуратурата влязоха в нов остър сблъсък. Причината - ареста и освобождаването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения допуснати от разследващите полицаи. Премиерът Кирил Петков заяви, че прокуратурата извършва тежък саботаж на разследването.

От прокуратурата подчертаха, че разследването е опорочено, защото се води от разследващ полицай. От държавното обвинение отбелязват, че се твърди за престъпление извършено в периода 2014 - 2019 година, когато Бойко Борисов и Владислав Горанов са имали длъжностно качество. Първият - премиер, а вторият - министър и по тази причина законът бил категоричен, че разследването трябва да се образува и провежда от следовател.

Вътрешният министър отговори, че нямат доверие на прокуратурата и по тази причина в МВР са се възползвали от възможността да образуват досъдебното производство по реда на неотложността, а не да докладват материалите от предварителната проверка по общия ред за ангажиране на следовател. МВР и прокуратурата изпаднаха и в спор - има или няма предложение от разследващите за повдигане на обвинение.

На свикан късно вечерта брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков отговориха на твърденията на прокуратурата, че по разследването срещу лидера на опозицията Бойко Борисов за изнудване на Васил Божков не са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на г-н Гешев. От това, което чухме от изявлението на прокуратурата - укриват се документи за искане за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим", каза Кирил Петков.

Думите на Кирил Петков дойдоха по повод изявлението на прокуратурата, че разследващите полицаи не са изготвили и предали проект на постановления за повдигане на обвинения на задържаните Борисов, Горанов и Арнаудова.

"Там чух откровени лъжи. Нямало проект на постановление, на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите и за тримата. Те се съдържат в самата преписка и са предадени днес преди обяд на прокуратурата и тя заяви, че такива проекти, такива искания няма", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

От прокуратурата обаче реагираха. Публикуваха описанията на приложените документи в четири тома от досъдебното производство. Сред тях няма описани проекти на постановления за привличане на обвиняем.

"Защо тези документи, които току що показахте нямат входящи номера? - Това са копия на документи, на тези, които са в преписката. - Може ли да кажете кои са входящите номера и в колко часа са изпратени? - Те, полицаите са на втория етаж тук и биха могли да кажат най-точно. Аз не мога да кажа в колко часа са били в градската прокуратура", обясни снощи Бойко Рашков.

По-рано на брифинг от прокуратурата заявиха, че досъдебното производство е започнало с разпит на премиера Кирил Петков и цитираха част от показанията му, в които той разказал, че е обсъдил заедно с европейския главен прокурор Лаура Коьовеши твърденията на Васил Божков, че бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Показанията на министър-председателя г-н Кирил Петков възпроизвеждат единствено тези медийно известни твърдения на Васил Божков, без да ги конкретизират или допълват с нови обстоятелства", подчерта Десислава Петрова, зам. градски прокурор на София.

"Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщо известни и вече са достояние и на Европейската прокуратура", изтъкна премиерът Кирил Петков.

"Самият Васил Божков не е разпитван като свидетел по делото", каза Десислава Петрова, зам. градски прокурор на София

"По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Крумов Божков, саморъчно подписани от него. Действието не е извършено по реда в НПК", отчете снощи Бойко Рашков.

След образуване на досъдебното производство, обаче са разпитани други свидетели, обявиха от прокуратурата. Според държавното обвинение, никой от тях не твърди, че е виждал Васил Божков да предава пари на Борисов, Горанов или Арнаудова. След освобождаването си, действията на разследващите коментира и лидера на опозицията.

"Министър-председател вика полицаите, следователи ли или каквито са там били в неговия кабинет. Той се явява свидетел на мафията, на Черепа. Там стоят финансов министър, вътрешен министър. Момчетата пишат и той им казва сега отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. А за това нещо ни викаха декември месец", каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Даниел Митов: Петков и Рашков се превърнаха в говорители на Божков

"Той си е позволил да въвлече името и на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в това нещо. Като в свидетелските показания, които е дал, твърди, че е станало с нейно знание и по нейно разпореждане", заяви Севдалина Арнаудова, медиен съветник на ГЕРБ.

Според вътрешния министър разследването е в начален етап и през следващите дни и седмици предстои динамично събиране на доказателства.

Спорът за наличието и липсата на проект на постановления за привличане на обвиняеми продължи. Днес, в късния следобед, от МВР съобщиха, че въпросните предложения не са в описа на материалите по разследването, защото били цитирани в придружителното писмо към досъдебното производство.

МВР отново ще входира постановленията за задържането на политиците от ГЕРБ

Оттам уточняват, че въпросните постановления ще бъдат входирани отново в прокуратурата в понеделник сутринта. Също в понеделник следва Софийският градски съд да се произнесе дали одобрява или не протоколите за обиск в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, тъй като тези действия са проведени при неотложност, без предварително съдебно разрешение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празни бебешки колички в центъра на Лвов: По една за всяко загинало дете във войната
Празни бебешки колички в центъра на Лвов: По една за всяко загинало дете във войната
Американски военен самолет се разби в Норвегия, четирима загинаха
Американски военен самолет се разби в Норвегия, четирима загинаха