НОВИНИ

Лорер: Идеята за форсмажор няма да се реализира

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:06, 19.03.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Идеята на вицепремиера Корнелия Нинова за форсмажор няма да се реализира, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Скандали в парламента след поисканото въвеждане на форсмажор

"Това е екстравагантна идея, чухме я за първи път на заседанието на парламентарната комисия по икономика, преди това не е обсъждана в правителството, нито в коалицията - това е идея на БСП. Ако се въведе на национално ниво, никой не смята, че ще е добре за икономиката, тъй като негативите ще са много по-мащабни от позитивите. Оценката ми е твърдо негативна, защото ударът върху българската икономика от въведения форсмажор и от нашите контрагенти от чужбина, ще е много тежък", заяви Лорер.

Той изтъкна, че задачата на правителството е да подпомага бизнеса в най-критичните точки и го прави от достатъчно дълго време.

Даниел Лорер определи арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова като обикновена процедура, която МВР извършва, защото смята, че може да има престъпление. Дали това е така или не, предстои да стане ясно в процеса на действие, но ако прокуратурата отказва да работи, този процес не може да бъде завършен, изтъкна Лорер.

Даниел Митов: Петков и Рашков се превърнаха в говорители на Божков

Според него това, че показанията на Васил Божков са сред мотивите на полицейската акция, не означава, че Божков дирижира нещата отвън.

"Божков явно е бил в отношения с предишната власт в продължение на много години и както се говори - за много милиони. Васил Божков не може нищо да дирижира от Дубай, но показанията му очевидно трябва да бъдат част от тези разследвания. Ако ние игнорираме това, що за власт имаме? В Скандинавия министри подават оставка, защото ползват кредитна карта, за да купят памперси, в Румъния министър-председател беше в затвора, във Франция Саркози беше осъден. Няма никаква драма в това, така че моля опозицията да се успокои.

Според Лорер в случая не може да става дума за репресия.

"Те си придават излишна важност. Опитват се да изкарат случая като политически проблем, а той не е. Това е проблем на престъпността. Когато дойдохме на власт, казахме, че ще работим за превръщането на България в правова държава. И трябва са се спазва закона от всички. Ако има престъпност и тя е от членовете на опозицията?!" - попита той.

Даниел Лорер коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас. Според него това е важен знак на подкрепа.

Кирил Петков след срещата с Лойд Остин: САЩ предоставят една рота "Страйкър" на българската армия

"Когато до нас се води война и ние подкрепяме Украйна, е важно че най-силният ни съюзник праща свой представител тук", каза Лорер.

В ефира на БНТ Даниел Лорер прогнозира, че тепърва престои вълна от икономически бежанци от Русия, Беларус и Молдова, защото, по думите му, икономическата криза в Русия ще е много тежка и дълготрайна.

Министърът на иновациите и растежа обяви още, че въпреки отложената оценка на Плана за възстановяване и растеж от страна на ЕК, вече има зелена светлина за частта на Плана, касаеща икономиката. Затова от министерството на иновациите и растежа започват да подготвят проекти.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбунджи грабна титлата на 60 метра в Белград с четвърто време в историята
Камбунджи грабна титлата на 60 метра в Белград с четвърто време в историята
Даниел Митов: Петков и Рашков се превърнаха в говорители на Божков
Даниел Митов: Петков и Рашков се превърнаха в говорители на Божков