НОВИНИ

Никола Янков: Инфлацията ще мине доста над 10%

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 20.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Какво е форсмажор и има ли право Корнелия Нинова да го въведе? В "Бизнес.БГ" темата коментира Никола Янков, изпълнителен директор на "Експат България".

"Накратко не. Форсмажорът е правна категория - обективна невъзможност за изпълнение на договори и това обстоятелство се доказва от страната, твърдяща тази невъзможност. Това не може да бъде обявено от изпълнителната власт или от министъра на икономиката като административен акт", обясни той.

България няма проблеми с икономиката си в момента, дори напротив - в момента тя расте, твърди Янков. Инфлацията категорично ще трябва да бъде категоризирана , тъй като в момента има инфлация има във всички основни категории суровини - нефт, газ, метали. това ще се пренесе и при всички категории стоки.

Машиностроителни фирми в Русе пред фалит заради недостиг на стомана

"Инфлация ще има и при храните, защото цената на газа се отразява на цената на изкуствените торове. Освен това ограничаването на подаването на пшеница и слънчоглед, които са основни храни, произвеждани в Русия и Украйна също ще се отрази. Вероятно инфлацията в България и еврозоната ще мине доста над 10%", заяви Янков.

Рязко поскъпване на селскостопанските торове заради скока на природния газ

Русия има затруднения при плащанията на корпоративните си дългове, но плати част от международните си задължения въпреки указа на Владимир Путин за плащания изцяло в рубли. Това отчасти успокои пазарите, каза Никола Янков. Китай може да е търговски партньор на Русия, но няма да е нейн кредитор, смята експертът.

Вижте целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море е на точка от голямата си цел след късна драма срещу Славия
Черно море е на точка от голямата си цел след късна драма срещу Славия
Бронз на лента за Ева Брезалиева от Световната купа в Атина
Бронз на лента за Ева Брезалиева от Световната купа в Атина