Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на "Булгаргаз": След 30 юни ще можем да доставяме азерски газ на пълен капацитет

от БНТ
19:19, 20.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

80% от индустрията ни е зависима от газ - за какъв удар се готвим, ако договорът с "Газпром" не бъде продължен след края на годината и какво увеличение на природния газ сега ще посрещнат ние битовите потребители - в студиото на "Бизнес.БГ" коментира директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

"Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ", заяви той.

В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром". Водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газ.

"Не изтича договорът ни с тях, а анексът, с който България е задължена да взима по-малки количества азерски газ. И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет", обяви Топчийски.

Цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни, увери шефът на "Булгаргаз". По всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет, отново каза Иван Топчийски.

КЕВР: Цената на газа няма да скочи с 58%

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, обясни Топчийски. Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие м. април.

"Чирен ще бъде използван само за м. април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, мже би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза директорът на "Булгаргаз".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МС и МВнР: Взети са всички необходими мерки за опазването на морските ни граници
МС и МВнР: Взети са всички необходими мерки за опазването на морските ни граници
Льоклер спечели откриващия старт във Формула 1, Ферари с двойна победа
Льоклер спечели откриващия старт във Формула 1, Ферари с двойна победа