НОВИНИ

Кирил Петков очерта 3 сценария при евентуално прекъсване на доставките от "Газпром"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 21.03.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков очаква реалните доставки на азерски газ у нас да започнат през септември и това да доведе до спад на цените във всички икономически сектори у нас. Днес министър-председателят инспектира строящата се газова връзка между България и Гърция в района на град Комотини. По думите на Кирил Петков азерския газ е на една трета от цената на този, който купуваме в момента.

Инфраструктурата на газовата връзка между България и Гърция е във финален етап на изграждане. Вече са започнали и тестовете на трасето, което се очаква да бъде завършено до края на юни. По думите на премиера Кирил Петков диверсификацията ще се отрази на целия икономически живот у нас.

"Означава по-ниски цени на газа, означава по-ниски цени на парното през следващата година. Означава по-малък натиск на цените за цялата инфлация", заяви Кирил Петков.

Министър-председателят обясни, че газът, който ще влиза в България през Гърция, ще е на цена, съвсем различна от тази, коятo плащаме сега.

"Газът, който ще влиза оттук, е горе-долу с една трета на този, който в момента купуваме. Говорим не за някакви малки проценти, а говорим за огромна разлика в цената на газа, което се отразява във всички цени на българите и мен лично много ме е яд, ако трябва да си призная, че тази зима цената на газа беше толкова висока поради факта, че този проект не беше завършен", каза Кирил Петков.

Премиерът е убеден, че е нужна готовност за всякакви сценарии при евентуално прекъсване на доставките от "Газпром". И очерта три възможни варианта. Интерконекторът до Комотини с Гърция, който може да достави около 3 милиарда кубически метра газ, колкото е годишното потребление у нас. Втората възможност е газова връзка Сидерокастро - Кулата и третата - през Турция.

"Разбира се, ако се оправят нещата и няма такава остра война и може да се преговаря, "Газпром" ще бъде част от нашия микс", каза Кирил Петков.

Премиерът посочи още, че диверсификацията ще ни даде възможност да преговаряме за цената на газа, като държим повече от една карта в ръцете си.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните и военните министри на ЕС заседаваха заради Украйна
Външните и военните министри на ЕС заседаваха заради Украйна
Заведения в Благоевград масово са изправени пред затруднения и фалити
Заведения в Благоевград масово са изправени пред затруднения и фалити