НОВИНИ

ВМС: Публикациите на Русия за мини в Черно море са по-скоро създаване на страх

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 21.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Военноморските сили вземат всички мерки за усилване на наблюдението и следене на ситуацията в Черно море, увери на брифинг командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено, че са забелязани плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море. В публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта.

Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че е извършен детайлен анализ на цялата получена информация.

По думите му публикациите на Руската федерация са по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха.

Той не изключи възможността обаче да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Ако хипотетично една мина се скъса от минрепа и започне да дрейфа, то тя би била подвластна на морските течения. Ориентировъчно една дрейфваща мина на 12 - 14 ден ще е на Калиакра, на 15 - 16 ден ще е пред Варна, на 18-ия пред Бургас и на 20-ия ден ще е излязла от българското морско пространство. Най-малкото разстояние, на което теченията биха носили такава мина, е на 1 морска миля източно от Калиакра и от 1 до 3 морски мили източно към Резово. Пред Варна и Бургас разстоянията са на около 20 - 30 мили, каза контраадмирал Михайлов.

"Искам да разсея страховете, че мини ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат", каза той.

Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, но все пак това е военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно, допълни командирът на ВМС.

Контраадмирал Михайлов уточни също, че вълнението на морето от 15 - 21 март е 2 - 3 бала, на 18 март е било до 3 - 4 бала, което е много малко вероятно да скъса минпостовете на мините и те да започнат да плават в морето.

До мореплавателите в началото на конфликта е изпратено известие, в което са обявени минните заграждения в Северозападната част на Черно море. От този момент във ВМС е усилена системата за наблюдение, включващо и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море. Взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

Имало е един такъв случай миналата седмица, когато е подаден сигнал, че е забелязан предмет на 14 мили югоизточно от нос Галата. Изпратен е кораб с водолази. За щастие се оказало откъснал се буй.

Какво представляват предполагаемите мини?

Единият тип са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да изтощи този тип мини и те могат да бъдат опасни много дълго време.

Друг тип са контактни противодесантни мини с диаметър около 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето. Ако има силно вълнение, то по-скоро би я изкарало на брега, където е поставена.

От ВМС съобщиха, че публикуват непрекъснато известия до мореплавателите и информация за всички опасности.

Морска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни, но ще са далеч от брега

По-рано днес Областната администрация в Бургас свика спешна среща с държавните институции във връзка с информациите, че морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, и представляват заплаха за плавателните съдове.

Взети са всички мерки да бъдат информирани риболовните лодки и останалите лодкостоянки за евентуална опасност от появата на мини, а също и товарните кораби. За щастие, времето в момента работи за нас и няма кораби в открито море, съобщи областния управител на Бургас Стойко Танков.

Нито една институция няма информация за забелязани такива обекти, гражданите могат да бъдат спокойни, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Уелс се надяват Гарет Бейл да е готов за плейофа с Австрия
В Уелс се надяват Гарет Бейл да е готов за плейофа с Австрия
Кирил Петков: Газовата връзка България-Гърция ще е готова през юни, през септември ще потече азерски газ
Кирил Петков: Газовата връзка България-Гърция ще е готова през юни, през септември ще потече азерски газ