НОВИНИ

Морска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни, но ще са далеч от брега

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 21.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Морски мини, поставени по крайбрежието в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море. Има потенциална опасност за плавателните съдове в акваторията на Варна и Бургас.

Мерките, които засега действат заради минната опасност, са постоянно следене на морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Според Морска администрация мините могат да достигнат до българските води до 10 дни, но ако това се случи, те ще бъдат доста далеч от брега.

За да набележат още мерки, днес областният управител на Бургас се среща с институциите, за да се прецени как да се защитят морските ни граници. В готовност са и военноморските ни сили, но към момента пряка опасност за хората няма.

"Това е като превантивна мярка. Тепърва предстои да изясним по-конкретно какви стъпки да се предприемат от всички институции, които на територията на Бургаска област носят отговорност за опазване на морските пространства", обясни Стойко Танков, областен управител на Бургас.

"Все още нямаме пълна информация за количеството и вида на мините, но все пак поради отношението ни с рибарския сектор вчера цял ден сме в комуникация с двете големи сдружения, за да предупредят своите кораби да внимават. От друга страна в постоянен контакт съм с центъра за наблюдение на риболова и оттам докладват, че времето е с нас, да бъдем честни. Не позволява влизането на лодки и кораби в този момент с цел осъществяване на улов", обясни Христо Панайотов, изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Призовават се гражданите да проявяват бдителност и ако забележат подозрителни сферични обекти във водата или на брега, да сигнализират на телефон 112.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 дни на кабинета "Кирил Петков": Има ли война между институциите
100 дни на кабинета "Кирил Петков": Има ли война между институциите
Григор Димитров със сериозен прогрес в ранглистата
Григор Димитров със сериозен прогрес в ранглистата