НОВИНИ

100 дни на кабинета "Кирил Петков": Има ли война между институциите

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:30, 21.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Акцията със задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отново показа сериозно институционално противопоставяне и то в момент на тежка геополитическа обстановка, в която Европа се обединява. Този извод направиха в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" социологът Боряна Димитрова, политолозите Татяна Буруджиева и Христо Панчугов.

Ние изведнъж имаме местна война, на която не се разбраха нито целите, нито начина, по който ще продължи. Да разгранича - борбата с корупцията е голяма, важна цел и тя не бива да се компрометира, обясни Боряна Димитрова.

Накараха хората да се почувстват като част от този ритуал с арестуването и изведнъж ги измамиха, защото се оказа, че няма такъв ритуал при пускането, каза Татяна Буруджиева.

Според Христо Панчугов виждаме една показна акция, която не блести с подготовка, не блести с някаква ясна политическа цел. Няма рационално обяснение на база на реалния резултат. По-голямата част от лидерите на коалицията се държат като свидетели на това управление, допълни той.

Те не са част от това управление ли, нямат механизми, с които да влияят върху това управление? Защото това, ако е факт, да си го признаят откровено и да знаем какво да очакваме от това управление, коментира Панчугов.

Боряна Димитрова допълни, че позицията на Корнелия Нинова е много видима.

На мен ми се струва, че се разширява полето на действие на сегашното правителство по-скоро под влиянието на г-жа Нинова, на други партии и намалява чуваемостта за тезите на "Демократична България", защото тя губи по принципни теми да има стратегически съюзник.

Така на управляващите се налага да разчитат на подкрепа на ГЕРБ по важни теми, каза Татяна Буруджиева.

Може би затова министър-председателят е тежко изнервен, затова че трябва да приеме подкрепа точно от ГЕРБ и може би прави такива резки движения, защото иска да ни покаже, че той е много срещу тях, ама утре ще им приеме подкрепата с мълчание, както и досега.

Буруджиева напомни, че в политиката може да се отстъпи по някои въпроси, за да се постигне консенсус по стратегически цели.

Цялата дискусия в "Денят започва" гледайте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтичане на амоняк в химически завод край Суми
Изтичане на амоняк в химически завод край Суми
Запален банер постави под риск провеждането на Аякс – Фейенорд
Запален банер постави под риск провеждането на Аякс – Фейенорд