НОВИНИ

Генчовска и Заков: Стратегическият компас на ЕС вече е факт

генчовска заков стратегическият компас вече факт
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 21.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Стратегическият компас на Европейския съюз вече е факт. Това заявиха министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков пред журналисти в Брюксел. Днес се провежда съвместна сесия на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите членки на ЕС.

"Това е инструмент, който гарантира способности, средства и най-вече финансиране по отношение на отбраната на ЕС", каза министър Генчовска.

Стратегическият компас е инструмент, с който ЕС ще бъде по-способен в областта на сигурността и отбраната, допълни министър Заков. Това е документ, чрез който ще се избегне дублирането с НАТО по линия на отбранителното планиране.

"Министерството на отбраната ще работи много по-лесно по двата процеса в двете организации. Също така европейският инструмент за мир ще бъде много повече използван в мисии по-близо до границите на ЕС, говорим за Западните Балкани и черноморския регион", обясни Драгомир Заков.

Синергията, която се получава между НАТО и ЕС, е може би най-добрият отговор в настоящата геополитическа ситуация, смята той. Заков коментира и въпроса дали България трябва да праща оръжие на Украйна:

"Министър на отбраната не може да ги дарява и да предоставя сам - за това трябва да има решение. Ако ме питате дали трябва, ще отговоря не като министър, а като кариерен дипломат - когато срещу една държава има агресия, тя има право да се защитава. Оттук нататък всяка отделна държава решава как ще помага - с какви средства и по какъв начин. И преди сме помагали на Украйна - има инструменти, има начини, но трябва да бъде взето решение", категоричен е Заков.

България предоставя и друга помощ, не е необходимо тя да бъде само в оръжия. Нека бъдем по-умерени по някои въпроси, а решението е колективно - на Министерския съвет, призова министърът на отбраната.

"Германия предложи една реформа с 5 направления - насочени към борба с корупцията и други - направления по отношение възстановяване на капацитета на Украйна след тази унищожителна война", допълни министър Генчовска.

Днес външните министри на държавите членки на ЕС обсъдиха предприетите действия на ниво ЕС в отговор на руската агресия срещу Украйна, както и евентуални бъдещи мерки, с оглед развитието на ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха полета за Катар на националния отбор по футбол
Отложиха полета за Катар на националния отбор по футбол
Здравното министерство стартира информационна кампания за ползите от ковид ваксините
Здравното министерство стартира информационна кампания за ползите от ковид ваксините