НОВИНИ

Адвокат Менков: Няма никакви доказателства, че Васил Божков е изнудван

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 21.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

В дома на подзащитния ми Бойко Борисов не е иззето абсолютно нищо, протоколът е празен. А в дома на г-жа Арнаудова са иззети един тефтер, на който отгоре пише "Борисов" и рекламни материали с лика на Бойко Борисов от предходните избори. Това посочи в "Още от деня" адвокатът на Борисов и Арнаудова Менко Менков.

По думите му единственото много важно нещо, което е иззето, е официален поздравителен адрес от Васил Божков до пиара на правителството на Бойко Борисов - г-жа Арнаудова, с благодарност. Според него това е доказателство, че няма как по същото време Васил Божков да е бил изнудван и същевременно да изпраща поздравителен адрес.

"Така че произнасянето на Софийския градски съд няма абсолютно никакво значение за протичането на процеса по-нататък. До този момент няма никакви доказателства, събрани по реда на НПК, че г-н Васил Божков е изнудван. Разследването е проведено абсолютно незаконосъобразно", категоричен е Менков.

Разследващи полицаи от състава на МВР, съгласно 194 ал.1, т.2 от НПК, нямат право да разследват членове на МС, каквито несъмнено са били г-н Борисов и г-н Горанов към онзи момент, поясни той.

Менков съобщи за срещата си с депутати от ЕП, специално пристигнали да разследват случая - Моника Холмайер, председател на Бюджетната комисия в ЕП и има правомощията да изисква сведения от Европейската прокуратура, и Йерун Ленаарс. По думите му те са потресени от случилото се.

Двамата провеждат среща с главния прокурор на България и им предстои среща с министър-председателя г-н Кирил Петков и с вътрешния министър г-н Бойко Рашков.

Той е категоричен, че в работата на разследващите полицаи, които по закон са независими, непрекъснато е упражнявано въздействие. Отбеляза, че по времето, когато вече е бил в дома на г-н Бойко Борисов, на разследващите полицаи някой се е обадил и се е чуло от слушалката "Задържайте го. На всяка цена му сложете белезници и го изкарайте пред медиите".

Менков допълни, че към този момент съобщението до медиите, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са задържани, вече е било качено. "Не бяха все още задържани".

Проектът за постановление за задържане на Борисов, Арнаудова и Горанов, внесен от МВР в Прокуратурата, няма никакво значение. "Каквото и да прави по това производство МВР, то е незаконно", подчерта адвокатът на Бойко Борисов.

Какво още Менко Менков - вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва срещу американец или германец в Маями
Григор Димитров започва срещу американец или германец в Маями
Установиха огнище на птичи грип в румънска ферма, близо до българската граница
Установиха огнище на птичи грип в румънска ферма, близо до българската граница