НОВИНИ

Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:17, 20.03.2022
5052
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Утре от Главна дирекция "Национална полиция" отново ще входират в Софийската градска прокуратура проектите на постановления за повдигане на обвинения за изнудване на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

От МВР съобщават, че документите са били внесени и в петък, но са описани в придружаващото писмо и по тази причина не фигурират в описите на томовете по досъдебното производство. Софийският градски съд пък утре трябва да се произнесе дали одобрява протоколите от обиските в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Те бяха извършени в късните вечерни часове в четвъртък по неотложност и без предварително съдебно разрешение. Вътрешният министър Бойко Рашков днес коментира, че противозаконно прокуратурата е огласила част от свидетелските показания по разследването.

"Това е липса на всякакъв професионализъм. Аз не знам тази жена, която прочете тези показания, аз не знам с каква цел го направи това. Да провали процеса, или нещо друго? Къде е разписана такава процедура в НПК да се четат публично от коридорите на Съдебната палата показания на свидетели?", попита Рашков.

Според вътрешния министър Васил Божков не би отказал да даде показанията си по делото.

БНТ: От особено значение са показанията на г-н Васил Божков, който твърди, че е изнудваното лице, т.е, по какъв начин могат да бъдат взети, според вас, чисто процесуално годно и с каква процедура от международното правно сътрудничество?

Бойко Рашков: В процедура, която е разписана доста детайлно и подробно и аз се изненадвам защо колежката Маджарова не го знае това. Тази процедура е много добре регламентирана и тя се нарича "разпит чрез видеоконференция". Там е ясно как става това. Описано е. Ние трябва да поискаме и съдействието на съответната държава, в която се намира лицето, което трябва да разпитаме. Това става най-вероятно ще стане при условията на взаимоност, защото, ако г-жа Маджарова провери, ще установи, че ние нямаме договор за правна помощ и сътрудничество с тази държава. Следователно, обаче, тъй като имаме регистър в Министерството на правосъдието, в който е отбелязано, че имаме - налице са условията на взаимност, ние можем на това основвание, чисто фактически помощ от тази държава, която да ни окаже по-скоро съдействие, да даде своето съгласие, за да не извършваме действия по разследването на чужда територия. То това е смисъла. Иначе аз мисля, че Божков няма да откаже да даде показания като свидетел. Той няма полза да откаже да подкрепи изявленията, които направи преди година - две, публично, да бъдат отразени в протокол за разпит като свидетел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ прогнозира 15% инфлация към декември, настояват за увеличение на минималната заплата от 1 юли
КНСБ прогнозира 15% инфлация към декември, настояват за увеличение на минималната заплата от 1 юли
Снаряд избухна пред жилищна сграда в Киев, има ранени
Снаряд избухна пред жилищна сграда в Киев, има ранени