НОВИНИ

Младежите, врязали се с кола в белгийски карнавал, ще бъдат тествани за алкохол и наркотици

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:05, 20.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Кола се вряза с висока скорост в карнавално шествие в Белгия рано тази тази сутрин. Шестима души загинаха, 10 бяха сериозно ранени, а други над 20 са с леки наранявания. В атомобила е имало двама мъже, които веднага след инцидента са задържани от полицията. Образувано е разследване, засега властите изключват вероятността да става дума за терористичен акт.

Властите в белгиийския град Стрепи-Бракение твърдят, че не става въпрос за тероризъм. Младежите са отивали към парти в дискотека. Ще бъдат проверени дали не са били по влияние на алкохол или наркотици. В тази част на Белгия фолклорните шествия са нещо обичайно, те са част от списъка за световно културно наследство на Юнеско.

На място в Стрепи днес бяха кралят на Белгия, премиерът Александър Дакро и премиерът на Валония.

Автомобилът се врязва в пет сутрина с висока скорост в група от близо двеста души в Стрепи-Бракение, община Ла Лувиер. Хората се събират, за да се подготвят за традиционния карнавал, който се провежда по това време на годината.

"Шестима души загинаха, други 10 са тежко ранени и, разбира се, сме много загрижени за тях, а около 20 са с леки наранявания. Това е катастрофа, която бихме могли да определим като национална трагедия", каза Жак Гобер - кмет на Ла Лувиер.

Според белгийски медии сред загиналите има е дете на 5 години. Свидетели разказват, че вместо да спре, колата е ускорила скоростта си преди да се вреже в множеството. Според очевидци тя се е движела с над 100 километра в час.

"Бях в леглото си. Цялата къща се разтресе, когато колата профуча и няколко секунди след това се вряза в карнавалната група. Шофьорът въобще не караше бавно", разказва един от свидетелите.

Двамата задържани са жители на Ла Лувиер, единият е роден през 1988, а другият през 1990 година. Срещу тях повдигнато обвинение за непредумишлено убийство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снаряд избухна пред жилищна сграда в Киев, има ранени
Снаряд избухна пред жилищна сграда в Киев, има ранени
Сериозно повреден е стоманодобивният завод в Мариупол
Сериозно повреден е стоманодобивният завод в Мариупол