НОВИНИ

МВР отново върна към прокуратурата казуса с разследването на Борисов, Горанов и Арнаудова (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:56, 21.03.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

МВР се опита отново да върне в полето на прокуратурата казуса с разследването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. От министерството внесоха отново в прокуратурата проект на Постановление за повдигане на обвинения срещу тримата по разследване за изнудване на Васил Божков. Очаква се съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд да се произнесе дали одобрява протоколите за обиск в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Премиерът Кирил Петков днес обясни защо е решил да свидетелства по разследването и обвърза това с доклад от проверка в отдела за одит на Европейските средства.

Премиерът Кирил Петков обясни, че е получил доклад от Министерството финансите за извършена проверка в отдела, който одитира разходването на европейски средства. Установено е, че в 90% от процедурите по възлагане на проекти финансирани от еврофондовете участникът е един. В друг доклад, но на финансовата инспекция пък било констатирано, че бюджетът е ощетен с над половин милион лева от занижени такси, с които са облагани хазартните игри, организирани от Васил Божков.

"И сега, ако имаме в единия случай ясни доказателства, че над 500 милиона е щетата на бюджета и това не е на база някакви общи приказки, това е на доклад на АДФИ. От друга страна знаем, че европроектите са концентрирани в много малък брой фирми и някак Одитния отдел, който трябва да е пазителя на това нещо под ръководството на г-н Горанов, не си е свършил работата. И едновременно с това имаме един човек, който се опитва с всякакви всевъзможни начини да каже "Аз корумпирах тези хора". Ами тези неща като се съчетаят заедно има голяма опасност, според мен. И аз не съм човекът, който може. Аз не съм разследващ орган, но чистата логика е там, че има доста голяма опасност, ако в единия случай правите корупция, да правите корупция и за евросредствата и за това да е резултата с такава висока концентрация", заяви Кирил Петков, министър-председател.

Затова премиерът Петков решил да свидетелства, за да започне разследване и да се събират доказателства за твърденията на Божков.

"Първо, ужасно странно за мен е, че от година и нещо се знае, че има такъв случай, има явна информация, публична информация. Г-н Божков на кой ли не го каза, което за мен е просто умопомрачаващо как може българската прокуратура даже да не направи досъдебно производство, дайте да направим един скайп разговор. Има го в закона и как е възможно, въпреки че го има в закона. Това означава, че българският данъкоплатец е платил за тази тишина на прокуратурата над половин милиард", каза премиерът Кирил Петков, министър-председател.

Според адвоката на Бойко Борисов, обаче, показанията на премиера нямат значение за разследването.

"В този разпит не се съдържат абсолютно никакви данни за престъпление. Този доклад, с който злоупотребяват, че е някаква страшна работа от АДФИ е от юни месец миналата година. И той е направен по поръчение на Специализираната прокуратура. До този момент няма никакви доказателства, че г-н Васил Божков е изнудван, събрани по реда на НПК. Защото разследването е проведено абсолютно незаконосъобразно. На 17-и е образувано", заяви Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

Премиерът коментира и автомобила, открит в гаража на Севделина Арнаудова, който се оказа собственост на "Аркад", предоставен на "Булгартрансгаз" и управляван от съпруга ѝ.

"Първият път, когато чух е, че такъв джип е в гаража на госпожата, която беше арестувана. Всичките джипове трябва да се върнат. Когато някой безплатен подарък е даден, е прекалено скъп. Ние всички, като данъкоплатци, най-вероятно сме платили скъпо за тези джипове и струват на българския данъкоплатец много повече отколкото стойността", заяви Кирил Петков, министър-председател.

Оказа се, че фирмата е предоставила за ползване такива автомобили още на Екоминистерството и Министерството на енергетиката. Всички те ще бъдат върнати на "Аркад".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков: Не изпълних целите си на 100%, но съм доволен
Радослав Янков: Не изпълних целите си на 100%, но съм доволен
Агенцията за сигурност на полетите в Европа с предупреждение заради смущения в навигацията
Агенцията за сигурност на полетите в Европа с предупреждение заради смущения в навигацията