НОВИНИ

Русия превзе градчето Славутич край Чернобил, мощни експлозии край Лвов

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:58, 26.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руските сили са превзели градчето Славутич, където живеят работниците и служителите в ядрената централа Чернобил, обяви Киев. Интензивни сражения продължават и в центъра на обкръжения и опустошен Мариупол, обяви кметът на града. Киев съобщи за смъртта на пореден руски генерал. Яков Резанцев, командващ на 49-та армия е загинал при удар край Херсон. Той седмият висш руски военен, който загива в Украйна.

Три мощни експлозии са отекнали край западния украински град Лвов, съобщиха местните власти, които призоваха населението към спокойствие.

Дим се издига в североизточната част на града, според губернатора мишена е станал склад за гориво.

В превзетия Славутич до границата с Беларус руските сили са стреляли във въздуха и са използвали шокови гранати за да разпръснат демонстрация на местни жители в подкрепа на Украйна. Множеството е скандирало "Слава на Украйна", хората са носели гигантски украински флаг. Градчето се намира в непосредствена близост до зоната за сигурност край Чернобил.

На ръба на оцеляването - как се живее в Мариупол?

Обстановката в обсадения Мариупол остава критична на фона на продължаващи улични сражения. Според украинските власти от града трябва да бъдат евакуирани поне още сто хиляди души. Поне 44 сериозно ранени, включително три деца не могат да се евакуират и от северния град Чернигов заради руското обкръжение.

Западни наблюдатели оценяват обявеното фокусирането на Русия върху Донбас след завършена първа фаза на войната като признание, че кампанията не протича по план.

Москва обяви, че "първата фаза" от инвазията в Украйна е приключила

Украинският президент увери, че страната му е нанесла силен удар и значителни загуби на агресора, а по-късно награди военнослужещи за успешната им служба.

"Благодаря ви за вашата служба и вашата работа за защита на нашата териториална цялост и суверенитет. Пожелавам ви да сте невредими, да защитавате вашите семейства и здравето на вашите деца. Ще се нуждаем от всичко това за нашето бъдеще, което градим и ще изградим заедно.", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Москва разпространи кадри от заседание по военните доставки, начело с 66-годишния министър на отбраната Сергей Шойгу, който не беше виждан публично от две седмици. Отсъствието му породи редица спекулации, но Кремъл посочи, че министърът точно сега няма време за медийни изяви.

"Продължават доставките на оръжие и техника с използването на кредитни средства. Приоритети са високоточното далекобойно оръжие, авиационната техника , както и поддържането в бойна готовност на стратегическите ядрени сили.", каза Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия.

Москва съобщи за удари с ракети Калибър и Оникс срещу украински военни цели в Житомир и Миколаев и публикува кадри на поразен украински противозенитен комплекс Бук с ракета Истандер. Външни наблюдатели не виждат признаци за стихване на войната.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постоянна готовност: Специални групи следят за мини в нашата акватория
Постоянна готовност: Специални групи следят за мини в нашата акватория
Александър Донски ще играе за титлата в Монастир
Александър Донски ще играе за титлата в Монастир