НОВИНИ

Войната в Украйна - петата седмица

войната украйна важното деня обновява
bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 30.03.2022 (обновена)
9049
Чете се за: 08:30 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - всичко най-важно за развитието на конфликта, световния отзвук, санкциите, бежанската вълна - четете накратко тук:

ДЕН 35

  • Сраженията в Украйна продължават. Въпреки обещанията на Москва, северния град Чернигов е бил бомбардиран цяла нощ, съобщиха местните власти. Киев също е бил атакуван. За експлозии източно и северно от града съобщи кметът Кличко.

  • Нови сателитни снимки на базирана в Съединените щати компания показват разрушенията в обсадения град Мариупол. Щетите са вследствие на седмици руски обстрел. Къща, където е живял руският композитор Чайковски, беше разрушена след сражения в района на Тростянец, Сумска област.

  • Руското министерство на отбраната разпространи кадри от разрушена украинска ракетна система ЕС 300.

  • Положителни сигнали след руско-украинските преговори в Истанбул. Украйна и САЩ обаче смятат, че руската заплаха за Киев остава.

ДЕН 34

  • В Истанбул се проведе нов кръг преговори между Украйна и Русия. Киев ги определи като трудни, а Москва - конструктивни. Русия е получила предложения от Украйна, които потвърждават стремежа на Киев към неутрален и безядрен статут. Москва предлага среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски едновременно с парафиране на договор между двете страни.

ДЕН 33

ДЕН 32

  • Повече от месец наши моряци бедстват на два от корабите, блокирани в Украински води. Съпругите им днес описаха изключително тежките условия на кораба Царевна и огромната опасност, на която са изложени, обвиниха българското правителство в безхаберие и настояха държавата ни да организира спешната им евакуация. Премиерът Кирил Петков отговори, че евакуация в този момент е невъзможна.
  • Два дни след обявените от руснаците хуманитарни морски коридори за изтеглянето на всички 67 чужди кораба, блокирани в акваторията на Украйна, дойде ново предупреждение от Москва за плаващи мини в Черно море.
  • Войната продължава в остра фаза - украинският град Чернигов е обсаден. Има информация и за нападения в Киев.
  • Самопровъзгласилата се Луганска народна република може да организира референдум за присъединяване към Русия, съобщи лидерът на сепаратисткия регион.

ДЕН 31

  • За първи път от началото на руската агресия президентът на САЩ Джо Байдън проведе срещи и с двама украински министри - на външните работи и отбраната, които получиха допълнителни обещания за военно сътрудничество.
  • Украйна преживя поредна тежка нощ, сирените за въздушна тревога огласиха много градове в страната, а Славутич е превзет от руските сили, според губернатора на Киевска област.
  • Денят започна със сигнали за въздушна тревога в ранните часове на много места в страната. Франция, Турция и Гърция обсъждат "спешна хуманитарна операция" с Киев и трябва да се водят преговори с Москва за евакуацията на цивилни от Мариупол.

ДЕН 30

ДЕН 29

  • В края на първия месец от войната в Украйна от ООН съобщават за над 1000 убити цивилни. Предполага се, че реалните жертви ще се окажат повече. В момента руската офанзива е в застой, но се увеличават въздушните удари. Милиони украинци са прогонени от домовете им. Над 3 милиона и 800 хиляди напуснаха страната.

  • Украйна твърди, че е унищожила руски десантен кораб, закотвен в пристанище Бердянск, на Азовско море. Корабът бил предназначен за превозване на 20 танка, 45 БТР-а и 400 десантчици. Според някои информации, още 3 кораба на пристанището са били засегнати. Украйна твърди също, че е извършила успешна контраатаката край Киев, близо до градчето Ирпин.

ДЕН 28

  • Основното предназначение на лабораторията е подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци. Тя е изградена с подкрепата на Европейската комисия през 2015 г. и е на стойност 6 милиона евро.

СНИМКИ: БГНЕС

Войната в Украйна - четвъртата седмица - ЧЕТЕТЕ ТУК

Войната в Украйна - третата седмица - ВИЖТЕ ТУК.

Войната в Украйна през първите 14 дни - ВИЖТЕ ТУК и ТУК

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Четете още:

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисар от спасителната акция на кораба "Вера Су" стана "Пожарникар на годината"
Комисар от спасителната акция на кораба "Вера Су" стана "Пожарникар на годината"
Кузманов отпадна във втория кръг на "Чалънджър" в Оейраш
Кузманов отпадна във втория кръг на "Чалънджър" в Оейраш