НОВИНИ

Войната в Украйна: Подготвя се специална хуманитарна операция в Мариупол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:05, 26.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна: денят започна със сигнали за въздушна тревога в ранните часове на много места в страната.

По данни на местни медии сирени се чуват в Киев, Черкаси, Запорожие, Днипро, Харков и Суми. Президентът Володимир Зеленски призова за спешни разговори с Русия. Френският му колега Еманюел Макрон ще разговаря с Путин в близките дни.

Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им в момента е спряло. По данни на американски представител обаче, Москва не подготвя нападение на украинската столица. От генералния щаб на руската армия съобщиха, че първата фаза от инвазията е приключила. Президентът Зеленски призова Кремъл за "смислен" разговор. Териториалната цялост на Украйна и суверенитет на страната са двете условия, от които ние няма да отстъпим, каза още държавният глава.

"Украинските въоръжени сили продължават да отблъскват вражеските атаки в южната част на страната, в Донбас, в посока Харков и в района на Киев. Като се противопоставят на Русия, нашите защитници подтикват руското ръководство към проста и логическа идея: разговор е необходим. Смислен. Справедлив. Спешно. И е необходим заради резултата, а не заради забавянето", заяви Зеленски.

Общо 7331 души са били евакуирани от украински градове по хуманитарни коридори през последните 24 часа, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Франция, Турция и Гърция са решили да започнат "спешна хуманитарна операция", която вече се обсъжда с Киев и трябва да се водят преговори с Москва, за евакуацията на цивилни от Мариупол.

"Жителите на Мариупол преживяват голяма трагедия. За това решихме да организираме специална хуманитарна операция. Заедно с Турция и Гърция ще направим всичко възможно да евакуираме всички, които желаят да напуснат града. Ще обсъдя операцията с президента Путин в следващите 48 до 72 часа", каза френският президент Макрон.

Американският президент Джо Байдън продължава посещението си в Полша. Украйна ще бъде акцент в разговорите му с полските лидери. За днес в Чехия и Великобритания са планирани шествия срещу войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров не преодоля втория кръг на "Мастърса" в Маями
Григор Димитров не преодоля втория кръг на "Мастърса" в Маями
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес