НОВИНИ

Даниел Лорер в "Панорама": Сигналът срещу Асен Василев е заради среща, на която той не е присъствал

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 25.03.2022
6727
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Преди една година у всички нас имаше усещане за пропиляно време, усещане за въпиюща корупция, отчаяние... Така дойдохме ние, така бяхме избрани. Това коментира в "Панорама" Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа. За тези 100 дни се случи огромна промяна за политическия дебат у нас - нещата са открити, на масата, подчерта Лорер.

На нас ни се наложи да управляваме няколко огромни кризи - ковид кризата, инфлацията в цените на енергоносителите, подчерта Лорер. За тези 100 дни в Европа се случи немислимото от десетилетия - война в Украйна, буквално на прага на България, допълни той.

Планът за възстановяван е технически готов и вече очакваме датата, на която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас, обясни Лорер.

По думите му първият транш от европейски средства по Плана ще дойде в България това лято.

Кирил Петков: Завършихме на техническо ниво преговорите с ЕК за Националния план

Тази коалиция показа, че е способна да приема бюджет на България, който вярва в нея и е способен да навакса пропуснатото през тези 10 години, заяви министърът.

Той коментира и арестите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и други лица от партията. Лорер обясни, че това са арести, свързани с престъпна дейност, а не с политическа дейност. Въпросът е защо българската прокуратура за пореден път отказва да предприеме последващи действия срещу определени фигури от българската държава.

Правосъдната реформа е най-важното, което ние сме обещали на българския избирател и ние вече започнахме, категоричен е Лорер.

Европейската прокуратура има изключително мащабни разследвания в момента и ние сме изключително зарадвани, че предвид липсата на българската прокуратура, европейската започва да запълва този вакуум, допълни Лорер.

Европрокуратурата разследва 9 български фирми за злоупотреба с еврофондове

Министърът коментира и сигнала срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Подаденият сигнал е относно среща между него и друг човек, на която самият Асен Василев не е присъствал и този човек не е присъствал, това е информацията, която достигна до мен, коментира Лорер.

Коалицията е здрава не заради личности, а заради принципи, подчерта той относно участващите в управляващата коалиция партии.

Премиерът Кирил Петков след срещата на евролидерите: ЕК ще преговаря с "Газпром" от наше име

Построяването на "Турски поток" от българското правителство даде на Путин последната карта, че може да заобиколи доставките на газ не само на север, но и на юг, заяви Лорер.

Заявихме съвсем ясно, че преговори с "Газпром" докато има война в Украйна, няма да има. От предишните договори България не се отказва, защото няма как да спрем доставките, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов за арестите: Нито съм получавал, нито съм предавал някакви облаги. Това е драматургия
Владислав Горанов за арестите: Нито съм получавал, нито съм предавал някакви облаги. Това е драматургия
Очаква ни слънчево време през уикенда
Очаква ни слънчево време през уикенда