НОВИНИ

Кирил Петков и Джо Байдън обсъдиха корупцията у нас и влиянието на Путин

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 25.03.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Начини за намаляването на цените на енергията обсъждаха евролидерите днес, заедно с американския президент Джо Байдън в Брюксел. Обещани са допълнителни количества втечнен газ, които да потекат от Съедините щати към Европа в опит да се прекъсне руската енергийна зависимост. В Брюксел премиерът Кирил Петков и Джо Байдън са обсъдили и темата за корупцията като инструмент, използван от Путин за прокарване на интереси. Като е дал пример с така наречения "Турски поток". Разговорите и срещите по повод войната в Украйна продължават и в понеделник, и то в София, където се събират лидерите на държавите от НАТО в Югоизточна Европа.

Кирил Петков е обсъдил с Джо Байдън как Путин използва корупцията на Балканите като инструмент, за да прокарва своите собствени интереси.

Аз имах възможността да поговоря след края на общата ни среща и той каза: Абсолютно вярвам в това, което казваш. Аз дадох примера на Руски или Турски поток, както го знаем в България. Факт е, че 3 милиарда бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която ние не можем да използваме и явно джиповете на Аркат се намериха в къщи като на госпожа Арнаудова. Така че точно това е инструментът - работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш през корупция. Това се оказва, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да прави своите геополитически цели на целите Балкани. Много е важно сега и за Западните Балкани да придвижваме максимално много в посока стабилност, защото едно от опасенията, които вчера беше изразено е, че там има също доста силно влияние, каза премиерът Петков.

Евролидерите обсъждат евентуални общи поръчки на газ и петрол

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се обърна към европейските лидерите във видеоконферентна връзка, е благодарил на страната ни за подкрепата за страната му. А от своя страна Кирил Петков благодари на българите, които снощи участваха в шествието в подкрепа на Украйна.

Първо благодаря на всички хора, които вчера излязоха на площада, България трябва също да говори ясно - не само да говорят, че политиците подкрепяме Украйна, че българският народ подкрепя Украйна - това е по-силното съобщение. Наистина моля всички хора, които знам, че отправяха критики, че трябва да сме с по-ясна, по-силна позиция, изгледайте вчерашното интервю на Зеленски - той много ясно разграничава кои страни той вижда като напълно подкрепящи Украйна и явно благодари за това, което ние правим и страни, с които има притеснения за това, което правят. Разгледайте го, ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави. Всички, които са били вчера на площада, призовавам ги, мисля, че в една от медиите беше цялото интервю, изгледайте го, каза премиерът.

Кирил Петков: Завършихме на техническо ниво преговорите с ЕК за Националния план

По време на срещата Кирил Петков публикува във Фейсбук профила си селфи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В текста към снимката той казва, че преговорите на техническо ниво за Плана за възстановяване и устойчивост са приключили и очаква фон дер Лайен скоро да дойде в България, за да обяви официално новината за одобрението на плана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките ни направиха първа тренировка в Марбея (Снимки + Видео)
Гимнастичките ни направиха първа тренировка в Марбея (Снимки + Видео)
Донски е четвъртфиналист в Тунис
Донски е четвъртфиналист в Тунис