НОВИНИ

Партиите в НС с оценки за първите 100 дни от кабинета на Кирил Петков

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:26, 25.03.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и предсрочни избори поискаха от ГЕРБ-СДС в декларация от парламентарната трибуна. Според тях за 100-те дни управление на правителството, България е по-слаба, по-бедна и по-разделена. От ДПС също критикуваха кабинета на Кирил Петков, че няма план за справяне с кризите в страната. От "Продължаваме промяната" контрираха, че правителството се справя добре и е свършило много за първите си 100 дни управление. "Възраждане" също настояват за оставка на кабинета и за предсрочни избори, но с аргумент, че не искат в България да се разполагат американски и британски военни.

Правителството не е в състояние да предложи решение на кризите, в които се намира страната - такава е оценката на ГЕРБ-СДС за 100 дни на правителството. Обвиняват го, че поставя под риск базови консенсуси в българското общество и атакуваха министър председателя.

Всеки ден от настоящото управление е белязан с международни и вътрешно политически гафове на неговия премиер. Затова днес българският политическия и обществен живот изглеждат като Кирил Петков объркан, неспасяем и безнадежден, заяви Тома Биков- ПГ на ГЕРБ.

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изразява категоричната си позиция, че настоящото управление не само, че не е в състояние да предложи решение за редицата кризи, в които се намира страната, но и поставя под риск базови консенсуси в българското общество. Затова ние виждаме като единствен изход от създалата се ситуация, оставка на правителството, разпускане на 47-то НС и свикване на предсрочни парламентарни избори. Правителство на некадърността, авантюриста и беззаконието представлява далеч по-голяма опасност и по-голям риск за държавата. Призоваваме системните партии, които участват в настоящото управление да преосмислят позицията си и да се оттеглят от коалицията час по-скоро".

ДПС: Правителството няма план за управление на кризата

От ДПС обвиниха кабинета, че няма мерки в най-засегнатите сфери - енергетика, земеделие, животновъдство, социално слабите и пенсионерите.

Джевдет Чакъров призова за надпартиен консенсус за преодоляване на последствията от войната.

"Ние от ДПС правим декларация за да изразим огромното ни безпокойство, че правителството няма план за управление на безпрецедентната , повсеместна криза в България, предизвикана от войната в Украйна. На този етап управляващите действат ден за ден, на парче, без никакво планиране и превантивни мерки".

Депутатите с декларации след 100 дни на кабинета

От "Продължаваме промяната" отговориха с изреждане на свършеното - като промените в КЕВР, мораториума върху цените на тока, подсигуряването на доставките с гориво. Казаха и че въпреки яростната съпротива на опозицията, са приели бюджет, който да извади България от олигархичното блато.

"100 дни - безпрецедентен комплекс от кризи и множество предприети от държавата действия. И най-важното - всички решения се вземат прозрачно и при нулева толерантност към корупцията. Обръщаме се към всички български граждани - ние разчитаме на вашето доверие и вярваме, че всеки един от нас носи промяната и ще бъде част от нея", заяви Цветелина Заркин.

"Възраждане" искат оставката на кабинета и предсрочни избори

И "Възраждане" изразиха несъгласие с политиката на правителството. Започват подготовка на серия от действия,които ще бъдат насочени към недопускане на чужди войски в нашата страна.

"Ние настояваме за оставката на този кабинет, на този марионетен кабинет, настояваме за предсрочни избори", заяви Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

Според Костадинов, нови избори сега ще са нещо като референдум, на който българите ще покажат каква външна политика искат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биатлонистите ни седми на смесената щафета на олимпийския фестивал във Финландия
Биатлонистите ни седми на смесената щафета на олимпийския фестивал във Финландия
300 души са загинали при бомбардировката на театъра в Мариупол
300 души са загинали при бомбардировката на театъра в Мариупол