НОВИНИ

Изграждат водоеми високо в планината за борба с горските пожари

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 25.03.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Югозападното държавно предприятие започна изграждане на водоеми високо в планината, от които при нужда много бързо да могат да се черпят големи количества вода.

Местата, където те се изграждат са специално избрани и са в района на Креснеското дефиле, където преди няколко години голям пожар унищожи хиляди декари гори. Първият водоем, който ще се използва за подсигуряване на вода при възникване на пожари, вече е готов. Той се намира в Пирин планина, в землището на кресненското село Влахи, където големи естествени водоизточници липсват.

"Идеята на направата на тези водоеми е евентуално при възникване на пожари да бъде захранвана противопожарната техника за борба с горските пожари. Той е с вместимост 100 кубични метра. Захранва се по гравитачен път от съседното близко дере, където е с постоянен дебит на вода. ЮЗДП разполага с автомобили с вместимост 500 литра вода, които атакуват първоначално пожарите. При евентуална нужда те ще бъдат запълвани веднага. 100 кубични метра е достатъчно количеството на водата", каза Юлий Сираков, главен експерт ЮЗДП.

Продължава и строежът на останалите 5 водоема в района. Местата, избрани за изграждането им, са около селата Горна Брезница, Долно Осеново, Мечкул, Сухострел и землището на град Кресна, където има хиляди декари гори, основно борови. Те са създадени преди 40-50 години и са с висок риск от пожарна опасност.

"Останалите 5 водоема трябва да бъдат направени до средата на следващата година, в момента те са на различен етап от строителството, до края на годината почти ще бъдат направени", казва Сираков.

Според експертите, ако подобни съоръжения за събиране на големи количества вода, са били изградени преди години, то пораженията от големия горски пожар в Креснеското дефиле са щели да бъдат значително по-малко. Тогава огънят погълна около 15 000 декара, предимно гори.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показен разстрел посред бял ден в София (Обобщение)
Показен разстрел посред бял ден в София (Обобщение)
Жоел Арате: Росенов е сред фаворитите за титла от европейското при мъжете
Жоел Арате: Росенов е сред фаворитите за титла от европейското при мъжете