Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Въпреки хуманитарния коридор: Два български кораба все още са блокирани в украински води

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:33, 25.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Европа
Слушай новината

Русия обяви, че отваря хуманитарен морски коридор за чуждестранните кораби край украинското крайбрежие. 67 кораба от 15 държави продължават да са блокирани в украински води. Край Черноморск има български кораб с 11 моряци на борда. А на пристанище Мариупол е корабът „Царевна" със 17 български моряци на борда и един украинец. Според изпълнителния директор на БМФ капитан далечно плаване Александър Калчев решението на Русия да отвори хуманитарен коридор за търговските кораби на практика е неприложимо.

На 20 мили от Мариупол, пристанище Илчевск е сборният пункт, откъдето би трябвало да започне хуманитарният коридор. От там Русия уверява, че ще осигури 80 мили безопасен морски път в югозападна посока, през който корабите ще могат да напуснат украинското крайбрежие. Москва уверява, че коридорът ще бъде отварян всеки ден от 8.00 до 19.00 часа московско време.

Според капитан далечно плаване Александър Калчев, обаче, корабите не могат да стигнат дотам без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те не плават, защото украинските пристанища са затворени. За да стигне до хуманитарния коридор, блокираният в Мариупол кораб с български моряци на борда трябва да мине през канал, който е миниран от украинските части.

За Украйна започна вторият месец на война. Според британското разузнаване украинските сили успешно са си върнали няколко селища източно от Киев. Има съобщения, че 80% от градчето Ирпин вече са под украински контрол.

Ожесточената обсада на Мариупол, обаче, не се разхлабва. От общинския съвет на града твърдят, че при атаката срещу Театъра миналата седмица са загинали най-малко 300 души. ООН съобщава, че в града има масови гробове с поне 200 тела.

През нощта в мишена на Русия се превърна и най-голямото военно петролно хранилище в Украйна, изградено край Киев. Москва твърди, че при обстрела е използвала крилати ракети.

Русия продължава атаките и срещу Харков. Руски ракети днес са поразили болница. Съобщава се за най-малко четири жертви.

След месец на оцеляване между живота и смъртта, погребенията вече са постоянна част от ежедневието на украинците.

За един месец войната е отнела живота на 121 деца, показват данните на ООН! За същото време над 4 милиона и 300 хиляди деца са напуснали домовете си. Няма статистика колко са загубили родител и са останали сираци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джаз музиканти с концерт за украински войници в Стария град в Лвов (Снимки)
Джаз музиканти с концерт за украински войници в Стария град в Лвов (Снимки)
Новак Джокович спечели обжалването и ще играе в Париж
Новак Джокович спечели обжалването и ще играе в Париж