НОВИНИ

Високите цени на електроенергията - акцент във втория ден от срещата на върха на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:21, 25.03.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Слушай новината

Втори ден от срещата на лидерите от Европейския съюз, в която участва и американският президент.

В Брюксел премиерът Кирил Петков и Джо Байдън са обсъдили темата за корупцията на Балканите като инструмент, използван от руския президент Владимир Путин за прокарване на неговите собствени интереси. Двамата разговаряха снощи в рамките на форума в Брюксел.

Кирил Петков от Брюксел: България подкрепя изцяло Украйна

Днес европейските лидери обсъждат намаляването на цените на енергията. Американският президент Байдън обеща допълнителни количества втечнен газ за европейските страни, за да може те по-бързо да се откъснат от руската енергийна зависимост.

Евролидерите на среща в Брюксел - какви са основните акценти

Премиерът Петков и американският президент Байдън са обсъждали начина по който Русия използва корупцията на Балканите, за да прокарва своите интереси. Според премиера такъв проект в България е бил "Турски поток", има опасност обаче Русия да прокарва свои интереси чрез корумпирани политици и в държавите от Западните Балкани затова по думите му България трябва да работи за европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания.

Чрез видеоконферентна връзка към лидерите се обърна и президентът на Украйна - Володимир Зеленски. Според него страната му трябва да стане част от Европейския съюз възможно най-скоро. Ние вярваме във вас, вярваме в Евросъюза. Но не отлагайте членството ни така, както се случи със санкциите срещу Русия, каза Зеленски.

"Искам да Ви благодаря. Вие сте единни и сте единни заради нас. Оценяваме го. Наложихте санкции - благодарни сме Ви. Това са сериозни действия. Но малко закъснели. Защото, ако бяха превантивни санкциите, Русия нямаше да започне война. Или поне никой не знае със сигурност. Но все пак беше възможно", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Нови санкции срещу Русия снощи не бяха одобрени, но се създава Фонд за солидарност, който ще подпомага Украйна не само сега, но и след войната.

"Вчера вечерта проведохме дълга среща, посветена на ситуацията в Украйна с участието на президента Джо Байдън. Отново беше потвърдено абсолютното ни единство. Напълно убедени сме, че предприетите действия ще доведат до резултати. Затова оказваме мощна подкрепа на Украйна, включително чрез военно оборудване, финансова помощ, хуманитарна подкрепа. Отделно предложих Фонд за Украйна, с който тя да бъде подкрепена в краткосрочен и дългосрочен план, вчера направихме крачка напред по този въпрос. По отношение на санкциите, нещата са ясни. Желанието ни е да продължим да работим за прилагането им", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха тази сутрин споразумение за допълнителни американски доставки на втечнен газ за Европа, като се очаква по този начин Европа много по-бързо да се откъсне от руската енергийна зависимост.

Още вчера председателят на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен, заяви, че Брюксел няма да позволи на Русия да заобикаля санкциите като изисква рубли за доставките ѝ на петрол и газ.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът в Ирпин: Каква е цената да защитиш дома си?
Животът в Ирпин: Каква е цената да защитиш дома си?
Авария остави Русе без парно и топла вода
Авария остави Русе без парно и топла вода