НОВИНИ

Александър Ракшиев, ПП: И г-н Гюров, и г-н Каримански са подходящи за гуверньор на БНБ

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:33, 25.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В коалиционното споразумение не пише нищо за гуверньор на БНБ, което означава че всяка една от партиите в коалицията е свободна да излезе със своя кандидатура. Професионалният опит от банковия сектор на господин Гюров го прави страхотен кандидат. И г-н Гюров, и г-н Каримански имат какво да предложат като кандидати за управител на БНБ, и двамата са подходящи, коментира в "Денят започва" Александър Ракшиев, депутат от "Продължаваме промяната".

Две са номинациите за гуверньор на БНБ

По думите му в крайна сметка Народното събрание ще избере кой от двамата е по-подходящ.

"Не мисля, че ще се разклати коалицията, няма да има сътресения. Г-н Гюров е подкрепен не само от "Продължаваме промяната", но и от БСП и "Демократична България", което казва всичко. Очаква се добрият гуверньор да контролира търговските банки в България. Този управител на БНБ би трябвало да ни вкара в еврозоната", допълни Александър Ракшиев.

Той даде оценка на 100-те дни на управление на правителството като заяви, че въпреки сложната обстановка "Продължаваме промяната" показват прогрес и се справят с всички кризи.

"Съвкупността от кризите отне от управленския ни потенциал, очакваме темпът на промяната да се засили. Стефан Янев се опитваше да води собствена политика, която не беше съобразена с политиката на правителството", добави Александър Ракшиев.

Относно ареста на Борисов Александър Ракшиев поясни, че го притеснява фактът, че държавният бюджет е бил ощетен с над половин милиард лева.

"За мен като български гражданин е важно да разбера защо ги няма тези пари, къде са, кой е отговорен, че ги няма. Важно е виновниците да си понесат последствията, в този смисъл очаквам повече от работата на прокуратурата, защото тя в този конкретен случай се държи повече като адвокат и по-малко като обвинител", каза още Александър Ракшиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Калфин: Думите на посланик Митрофанова са неприемливи
Ивайло Калфин: Думите на посланик Митрофанова са неприемливи
Еквадор и Уругвай се класираха за Мондиал 2022, Кайседо с гол
Еквадор и Уругвай се класираха за Мондиал 2022, Кайседо с гол