НОВИНИ

Две са номинациите за гуверньор на БНБ

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:02, 23.03.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Срокът за номинациите за гуверньор на БНБ изтече в 18.00 часа. До момента известните имена за поста са две: на председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, евентуална номинация на "Има такъв народ".

Кои са Андрей Гюров и Любомир Каримански?

"Продължаваме промяната " предлагат председателя на парламентарната група Андрей Гюров да застане начело на БНБ. А той обяви, че ще работи за повече прозрачност и отчетност в българската финансова система, както и да не се повтарят случаи като КТБ, ББР и теглене на милиони в чували.

"След проведени дискусии и срещи с различните парламентарни групи се съгласих моята номинация да бъде издигната от ПП за управител на БНБ. Очаквам да получа подкрепата на БСП и на ДБ", каза Гюров.

Андрей Гюров се кандидатира за управител на БНБ

"Има такъв народ", и чрез лидера си Слави Трифонов, настояват председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански да оглави БНБ.

"Човек с доказани професионални качества като председател на бюджетната комисия в предходния и настоящия парламент. Уверено мога да кажа, че изнесе на гърба си два много тежки бюджета", каза Станислав Балабанов.

И от "Продължаваме промяната", и от "Има такъв народ" уверяват, че няма напрежение в коалицията кой ще е управител на БНБ. Очакват честно състезание, в което да победи най-добрият.

"На този етап няма трусове. Това е един нормален процес, който ние сме уточнили с нашите коалиционни партньори, както е залегнало и в нашето коалиционно споразумение", каза Гюров.

"Напрежение в коалицията няма. Задкулисни договорки няма. Не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашия кандидат", уточни Балабанов.

"Има такъв народ" издигат Любомир Каримански за управител на БНБ

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов обаче не е на това мнение. Според него плаващите мнозинства ще има сериозни последици. Предупреди за криза в коалицията, ако не излязат с единна кандидатура.

"Ако няма единна кандидатура и в крайна сметка се окаже, че ще бъде избран гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, това ще бъде криза - да", каза Иванов.

БСП също настояват за обща кандидатура с обяснението.

"Ако има повече от един кандидат, това означава, че сервираме на опозицията тя да определи кой да е председателят. Затова винаги съм казвал, че това не бива да се допуска. Но ако се допусне - няма нищо фатално - ще гласуваме и ще изберем", каза Румен Гечев.

От ГЕРБ-СДС и от ДПС не коментираха номинациите. "Възраждане" казаха, че ще подкрепят кандидат, който е против въвеждането на еврото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сраженията за Мариупол не стихват, жилищен район в Киев попадна под обстрел
Сраженията за Мариупол не стихват, жилищен район в Киев попадна под обстрел
ЕС да купува общо газ, предлага кабинетът
ЕС да купува общо газ, предлага кабинетът