НОВИНИ

ЕС да купува общо газ, предлага кабинетът

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 23.03.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският съюз да купува общо количества природен газ - това предложение на българското правителство е приела Европейската комисия. То ще бъде представено на лидерите на извънредното заседание на Европейския съвет утре. Идеята е част от пакет с пет предложения, обясни премиерът Кирил Петков. Кабинетът удължи програмите за подкрепа на бизнеса и отчете, че от началото на мандата е раздало над 4 млрд. лв. компенсации за бизнеса и гражданите.

Кирил Петков: Шансът да намалим цената на газа е много голям, когато целият ЕС говори в един глас

План за действие с пет точки предлага България на Европейския съюз. Планът ще влезе в дневния ред на лидерите утре, обяви премиерът Кирил Петков.

Първо - общо купуване на природен газ.

Работодателите призоваха за подновяване на изтичащия договор с "Газпром" за доставка на газ

"Европейската комисия да има специален отдел, който да прави всичките преговори на ниво Европейски съюз. Когато целият пазар на ЕС говори в един глас, шансът да намалим цената на газа значително е доста голям. До този момент всяка страна се справя сама и не е довело до добри резултати в цената на газа", заяви министър-председателят Кирил Петков.

Второ - цената на изкупувания природен газ да е около 50 евро за мегаватчас.

"Заедно да направим солидарен механизъм, да можем да намалим тези нива до 50 евро на мегаватчас, за да постигнем едни много по-добри цени за цялата Европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока", допълни Кирил Петков.

Третото предложение е координирано намаляване на акциза за горивата в целия ЕС.

"Това трябва да стане пак координирано с всички европейски страни, защото да не се получи възможност за арбитраж между различните страни членки, но ако това успеем да го предложим и се приеме, това означава, че би трябвало да имаме значително намаление на цените на горивата в целия Европейски съюз", добави Кирил Петков.

Четвърто - всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени 90% преди следващия зимен сезон.

Правителството предлага още на Европейската комисия да засили диалога с потенциални доставчици на втечнен газ, за да имат страните на ЕС резервен вариант независимо от развитието на средата за сигурност в региона.

За бизнеса: Програмите за компенсация продължават и през април.

Първо - таванът на помощите за небитовите потребители се увеличава от 250 на 300 лева за мегаватчас.

"По този начин ние най-вероятно ще вкараме допълнителни 738 млн. в тази програма, така че въпреки войната бизнесите да не бъдат ударени с този ценови шок, който се случва в момента", заяви Кирил Петков.

От началото на мандата си през декември кабинетът е отпуснал над 4 млрд. лв. компенсации.

"За същия период разходите на домакинствата за електрическа енергия и отопление останаха непроменени въпреки всички тежки пазарни сътресения и всичките свързани компоненти на енергоносителите в Европа. За сравнение за аналогичен период в Европа средните разходи за електричество и топлоенергия се повишиха с 30%", каза още министърът на енергетиката Александър Николов.

Битовите клиенти, които използват природен газ, както и клиентите на топлофикационните дружества, ще продължат да получават компенсации и през април от 69 лв. за мегаватчас.

До 30 юни продължава компенсацията и на мрежовите оператори за технологичните им разходи - за около 230 млн.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две са номинациите за гуверньор на БНБ
Две са номинациите за гуверньор на БНБ
Михайлов: Винаги съм бил за обединение във футбола ни, въпреки че срещу мен се води война
Михайлов: Винаги съм бил за обединение във футбола ни, въпреки че срещу мен се води война