НОВИНИ

Кирил Петков: Шансът да намалим цената на газа е много голям, когато целият ЕС говори в един глас

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
13:30, 23.03.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
работодателите намерението правителството преговаря газпром
Слушай новината

Когато целият ЕС говори в един глас, шансът да намалим цената на газа е много голям. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет по повод българското предложение за справяне с растящите цени на европейско ниво.

Кирил Петков: България предлага общ подход за справяне с високите цени на газа за целия ЕС

"Когато намалим цената на газа, ще намалим и цената на тока и това ще намали инфлацията на всички останали стоки. Време е България да поведе лидерството в тази дискусия, защото проблемът е общ и решението е общо. Вчера бях нотифициран, че предложението ще бъде включено за обсъждане в дневния ред на ЕК." - каза Петков.

На оперативно заседание на кабинета е дискутирано да има дипломатически отговор към изявленията на руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство" - каза Петков.

Правителството ще реагира на изявленията на руския посланик

Таванът на компенсациите за скъпия ток за бизнеса се повишава от 250 на 300 лв. като това ще струва на хазната около 738 млн. лв.

Очаква се цената на тока за битовите потребители да остане непроменена, заяви премиерът като уточни, че това е в правомощията на КЕВР.

"Това е безпрецедентна подкрепа от страна на правителството.", изтъкна Кирил Петков.

От встъпването в длъжност на правителството през декември 2021 досега в българската икономика са вкарани обратно над 4 млрд. лева под формата на компенсации за бизнеса, отчете енергийният министър Александър Николов. Тази сума представлява над 3% от БВП.

Към министерството на финансите е преведено и задължение, поето от енергийното министерство за погасяване на задълженията на НЕК.

"Разходите за ток и парно на домакинствата останаха непроменени, въпреки всички тежки пазарни сътресения. Всичко това се случва при много висока волатилност на цените. Но въпреки множеството извършени трансакции, няма нито един сигнал за грешно изплатени компенсации." - каза Николов.

Относно проверката на полицията за ценообразуването на тока, Николов коментира, че има моменти на странна динамика при определянето на цените, но това следва да го установят компетентните органи.

"Ще се радвам да има проверки при всеки случай на съмнение. Дали са намерени нарушения или не трябва да установят конкретните органи" - каза Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камила Валиева се завръща на леда този уикенд
Камила Валиева се завръща на леда този уикенд
СДС настоява за предоставяне на военна помощ на Украйна
СДС настоява за предоставяне на военна помощ на Украйна