НОВИНИ

Рашков: Главният прокурор е образувал досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 23.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Главният прокурор е образувал досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев. Производството е образувано за престъпление по служба. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след като напусна изслушването пред ресорната парламентарна комисия относно проблемите на полицейското разследване.

Производството е образувано много скоростно, каза Рашков - по сигнал на "Инса ойл" от Георги Самуилов.

По думите на Рашков Самуилов преди няколко дни е подал писмо до Иван Гешев и той е разпоредил веднага на специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал.

Производството е образувано незабавно, още на 15 март, когато е изпратен сигналът, повтори Рашков.

"Така е бързано, че е написано - съобщение от органите на МВР. А такова нещо и такова съобщение от МВР не е изпращано на прокуратурата", каза той.

А по отношение на материалите, които МВР изпраща в прокуратурата, те потъват там, допълни той. Такъв е случаят с 559 млн. лв. от Комисията по хазарта - 5 години досъдебното производство не е приключено, каза Рашков.

За "По света и у нас" говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев припомни, че след промени в НПК от 2017 г. досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица. Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение.

Според НПК досъдебните производства се образуват от орган по разследването, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, компетентна да разследва конкретни престъпления. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.

Според източници на "По света и у нас" в Специализираната прокуратура е подаден сигнал от петролна компания, в който се твърди за проведена среща между представител на компанията и вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Срещата била по инициатива на Василев след като от компанията публично направили предложение за прилагането на мерки за намаляване на цената на горивата у нас.

В сигнала до прокуратурата се излагали факти и обстоятелства за съдържанието на разговора по време на тези среща. Съгласно законовите си задължения Специализираната прокуратура е образувала предварителна проверка, в хода на която се проверява достоверността на изнесените в сигнала данни и твърдения за извършено длъжностно престъпление (нарушение или неизпълнение на служебно задължение с цел набавяне на облага за себе си или за друго лице).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гора на новия живот в Димитровград
Гора на новия живот в Димитровград
БФС изключи 104 клуба от структурите си, предстои да бъде взето решение за ЦСКА
БФС изключи 104 клуба от структурите си, предстои да бъде взето решение за ЦСКА