НОВИНИ

Мариана Тошева е новият председател на Държавна агенция за бежанците

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 23.03.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Мариана Тошева е новият председател на Държавна агенция за бежанците, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Тошева има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци.

Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993г., по-късно се присъединява към Български хелзинкски комитет като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст. ​

Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици, посочват от правителствената пресслужба.

По-рано днес Министерски съвет е взел решение за освобождаването на Петя Първанова от поста​ по предложение на премиера Кирил Петков.

Петя Първанова подава оставка като председател на агенцията за бежанците

Сред мотивите за освобождаването на Първанова са незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи.

Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица, посочват от Министерски съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 3 ще излъчва срещите на българския национален отбор по футбол през март
БНТ 3 ще излъчва срещите на българския национален отбор по футбол през март
Средното образование остава забранено за момичетата в Афганистан
Средното образование остава забранено за момичетата в Афганистан