НОВИНИ

Любомир Каримански и Андрей Гюров са сред обсъжданите имена за управител на БНБ

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:01, 23.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До края на деня партиите в управляващата коалиция трябва да решат коя ще е кандидатурата за управител на БНБ.

Заместник-председателят на ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева потвърди, че издигат кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ. Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната" потвърди, че се обсъжда и неговата кандидатурата.

Възможно е коалицията да предложи както един от двамата, така и двете кандидатури да се обсъдят и гласуват в пленарна зала. Вчера е имало Коалиционен съвет по тема, но преговорите ще продължат до 18.00 часа днес, когато изтича крайният срок за номинации. От ИТН и ПП уверяват, че няма напрежение по темата в коалицията, а обсъждат кой ще е най-подходящ за поста.

От "Демократична България" настояват коалицията да излезе с единна кандидатура за БНБ. Според съпредседателя на формацията Христо Иванов, ако няма единна кандидатура и се избере управител с гласовете на опозицията, това може да доведе до криза в коалицията.

От БСП също настояват за единна кандидатура за БНБ. Според Румен Гечев, ако управляващите излязат с две имена, ще оставят на опозицията да определи кой ще е управител на БНБ.

ГЕРБ и ДПС няма да издигат свои кандидатури за БНБ.

"Всичко е възможно" - така от "Възраждане" отговориха на въпроса дали ще имат своя кандидатура. Лидерът на партията Костадин Костадинов уточни, че ще подкрепят кандидат, който е против въвеждането на еврото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват незаконните павилиони на пазара на бул. "Черни връх" в София
Премахват незаконните павилиони на пазара на бул. "Черни връх" в София
Кирил Петков: България предлага общ подход за справяне с високите цени на газа за целия ЕС
Кирил Петков: България предлага общ подход за справяне с високите цени на газа за целия ЕС