НОВИНИ

Автошколи готвят протести, настояват за въвеждане на е-система за обучение

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
09:10, 23.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Автошколи у нас настояват за увеличаване на часовете по кормуване, изсветляване на сектора и въвеждане на електронна система, която да замени сегашните хартиени дневници. Ако искането им не бъде удовлетворено, подготвят протести.

Подробности вижте в прякото включване на Кристиян Гаров.

Според председателя на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев много некоректни автоинструктори злоупотребяват с хартиените дневници за обучение, защото те могат да се попълват и подправят безконтролно.

"В един момент, когато сте завършили курса, без да знаете колко сте кормували, къде сте кормували и колко сте научени, този ваш картон се къса, хвърля се в кошчето и се прави нов. Това е масова практика и държавата го знае. С внедряването на електронната система тя ще отчете изминалите километри по време на часа, мястото, където сте шофирали и упражнението, което сте отработили. Ще отчете максималната и средната скорост, която сте развили по време на часа, както и времето, което сте кормували", каза в "Денят започва" Красимир Георгиев.

По думите му у нас има голям сив сектор, който остро се противопоставя на това предложение, защото работещите в него знаят, че ако се въведе системата, ще трябва да си сменят работата.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите настояват и часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42. Според Красимир Георгиев това предложение вече е получило зелена светлина от Министерството на образованието, а сега се очаква да бъде съгласувано и с Министерството на транспорта. Това би оскъпило шофьорския курс като все още не е ясно с колко.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин със стартов номер 17 на световното в Монпелие
Александра Фейгин със стартов номер 17 на световното в Монпелие
Руските сили са унищожили лаборатория в комплекса на АЕЦ "Чернобил"
Руските сили са унищожили лаборатория в комплекса на АЕЦ "Чернобил"