НОВИНИ

Все още няма засилен мониторинг на водата заради военните действия край Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 22.03.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

У нас все още няма засилен мониторинг на морската вода, въпреки опасността от замърсяване заради военните действия, близо до Черноморското крайбрежие на Украйна. Обмисля се по-често вземане на проби от морската вода в няколко пункта по Черноморието ни. Опасенията от екологична катастрофа са свързани с евентуален разлив на горива и опасни товари, ако плавателен съд бъде потопен. Последните изследвания на Басейновата дирекция във Варна показват, че замърсяване в Черно море няма.

Специалистите от Басейнова дирекция ще следят основно за нефтени продукти и тежки метали в морската вода, които са индикатор за евентуално замърсяване.

"При всички положения имаме готовност да стартираме извънреден проучвателен мониторинг, който да покаже дали или какви замърсители в резултат на военните действия в Украйна могат да достигнат до българските морски води. Засега само го планираме.", каза Явор Димитров - директор на Басейнова Дирекция "Черноморски район".

Експертите обясниха, че единственият начин да получат информация за замърсяване на морската вода е чрез информационния поток за действията в акваторията на Украйна.

Обсъждаме с Министерството дали да не започнем такъв мониторинг в 3 крайбрежни пункта. Нашите предложения са първата точка е най-северната част при Дуранкулак, едната е при Шабла в района на Естакадата и третата е до залива на Болата, допълва Явор Димитров - директор на Басейнова Дирекция "Черноморски район".

Директорът на Басейнова дирекция Явор Димитров обясни, че заради опасността от плаващи мини, взимането на проби от морската вода ще става само от брега.

"Изпращането на плавателен съд със тази цел-мониторинг, е малко неудачно, при положение, че властите предупредиха за възможностите за наличие на мини в открито море."

Последните изследвания на специалистите от Басейнова дирекция показват, че в момента морската вода е чиста и с по-добри показатели в сравнение с изминалия туристически сезон.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време днес
Слънчево време днес
Зеленски ще участва в извънредната среща на върха на НАТО
Зеленски ще участва в извънредната среща на върха на НАТО