НОВИНИ

Правосъдният министър представи график за механизма за разследване на главния прокурор

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 22.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Правосъдният ни министър Надежда Йорданова е на посещение в Брюксел, където е говорила за механизъм за разследване на главния прокурор, както и по други теми. Срещата й с еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова обаче, не се е състояла, защото комисарят се оказа под карантина. Разговорите на министър Йорданова са се водили с евродепутати от ресорни комисии.

В разговорите си в евроинституциите министър Йорданова е представила конкретен график за механизма, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост за разследване и търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.

"Така както сме заложили графика е до средата на тази година да има проект на закон, който в следващите месеци да бъде обсъден обществено и до края на годината да бъде приет от Народното събрание. Поели сме ангажимент до 2023 година това да бъде действащо право. Този график се посрещна с разбиране", обясни Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

Йорданова разговаря и с евродепутати от групата за мониторинг на демокрацията, която следи отблизо ситуацията в България.

"В част от срещите някои от евродепутатите изразиха недоумение защо толкова години не са се предприемали активни разследващи действия по казуси, за които е имало данни, включително в публични изявления", допълни Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

Зам.-председателят на ЕП и бивш министър на правосъдието на Германия Катарина Барли от групата на социалистите изрази учудване от решение на ЕНП да изпрати мисия в София.

"Никога до сега не съм чувала за партия, която отива да проучва разследване в страна членка. Институциите трябва да бъдат оставени да вършат работа си. Виждаме развитие в България, което ни дава надежда. Премиерът беше в нашата комисия заедно с двама от министрите си и отговори на въпросите ни. Оптимист съм, че в България ще видим честно разследване, а до тогава трябва да оставим компетентните хора да си свършат работата".

Министър Йорданова е запознала евродепутатите и с предложение за промени в закона за съдебната власт, което да гарантира финансова и административна независимост на българските делегирани прокурори, които са част от Европейската прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Таков е новият председател на Градския съвет на БСП-София
Иван Таков е новият председател на Градския съвет на БСП-София
Специално пред БНТ: Бягство от Мариупол - как се оцелява в капана на войната
Специално пред БНТ: Бягство от Мариупол - как се оцелява в капана на войната