НОВИНИ

Недостиг на медицински сестри в над 90% от болниците в страната

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:55, 22.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Недостиг на лекари има в над 70% от болниците, а на медицински сестри - в над 90%. Това показва анкета на "Индекс на болниците". Може да се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от лечебните заведения в следващите 5 години.

Втори месец онкологията в Русе търси лекар за отделението по нуклеарна медицина. Засега без успех. В цялата болница има само един лекар под 35 години.

"Идват млади хора, които искат да започват работа и уж им харесва. После по-голямата част не отиват в чужбина, както се носи слух, но си намират работа по големите болници в големите градове", каза д-р Камен Кожухаров - управител на КОЦ-Русе.

Недостигът на медици в системата се обсъжда от години. В момента обаче вече наблюдаваме практическата им липса по места, именно защото няма адекватни мерки, смята председателят на Българския лекарски съюз.

"Най-страшното е вероятността да оставим цели региони от страната, в които няма да има и един лекар, не говорим за болница, която ще покрива община. Трябва да се вземат категорични мерки - свръхпроизводство на лекари и мед сестри и рязка промяна на финансирането им", заяви д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

Статистиката показва, че медиците са концентрирани основно в три области - София, Варна и Пловдив. Над 60% от лекарите са над 50-годишни. Очакванията са след 10 години над половината лекари да са пенсионери. Всяка трета медицинска сестра вече е в пенсионна възраст.

"Перспективата в близък и средносрочен план е на практика да се стигне до закриване и самоограничаване на дейността на част от лечебните заведения", заяви Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Здравните власти обмислят да се ограничи роенето на болници и да се увеличи приемът на медицински сестри в университетите. Ще се търсят начини да се стимулират младите лекари, както и по-равномерното разпределение на медици по региони.

"Чрез осигуряването на стипендии по време на обучение, на ведомствено жилище, на съдействие за осигуряване на работа на членове на семейството, осигуряване на възможност за записване в детска градина и училище", заяви Асена Сербезова - министър на здравеопазването.

В онкологията в Русе отдавна предлагат квартира и помощ, но засега това не е решило проблема.

"Всеки се оправя както може, на ишлеме, но това трябва да е една цяла държавна политика, която през тези 30 години нищо не видяхме да се случва рационално", каза д-р Камен Кожухаров - управител на КОЦ-Русе.

Резултатът от хроничния недостиг на медици - прегаряне и липса на адекватни грижи за пациентите, показва изследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца се раздели с Дани Моралес
Ботев Враца се раздели с Дани Моралес
"Референдум": Добър 3,57 е оценката за 100-те дни на правителството
"Референдум": Добър 3,57 е оценката за 100-те дни на правителството