НОВИНИ

Студенти от България и РСМ ще се обучават безплатно във висши училища от съседната държава

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:04, 22.03.2022
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Всяка година правителствата на двете страни ще финансират до четири стипендии, които ще покриват пълното следване за бакалавър или магистър на студентите. Това предвижда меморандум за сътрудничество в областта на образованието, който беше подписан днес от министрите на образованието и науката на България и Северна Македония акад. Николай Денков и Йетон Шакири.

Ще бъдат осигурени още и до пет стипендии за по един семестър във всички специалности без медицинските и тези по изкуства и спорт. С документа страните се ангажират също така и да обезпечат обучението на до трима докторанти годишно.

Ще се отпускат и средства за следдипломни квалификации за срок от два до девет месеца.

Програмата предвижда Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да дава препоръки за коректно представяне на учебния материал в учебниците в двете държави. Тези препоръки ще се приемат и прилагат от правителствата.

Още подробности от подписването на документа вижте във видеото.

Днес бяха подписани още Програма за сътрудничество в областта на културата, както и Меморандуми за партньорство в младежта и спорта и между националните агенции за "Еразъм+" и Европейския корпус за солидарност. В тях се заложени съвместен културен календар, отпускане на стипендии за млади творци, приятелски футболен мач между двете правителства, младежки изложения и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на спорта одобри за финансиране още седем първенства
Министерството на спорта одобри за финансиране още седем първенства
Олимпийската титла е целта пред новия национален ансамбъл
Олимпийската титла е целта пред новия национален ансамбъл