НОВИНИ

Пуснаха над 3000 малки рибки в Тунджа в Деня на водата

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 22.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Със зарибяване на река Тунджа в Ямбол отбелязаха Световния ден на водата. В бетонираното корито бяха пуснати над 3000 малки рибки.

Днес извършихме поредното зарибяване на циментово корито. Както всички знаят забранили сме го от 1 януари 2022 г. в срок от 5 години поради ниската популация на риба се извършва зарибяване много често и ще продължим... Получихме уверение от общината, че това ще стане едно прекрасно място за отдих и риболов. Също така, ще бъде и с гребния канал... в момента зарибихме шаран, 300 кг, средно тегло 70 - 80 грама. Знаете, че имаше един ремонт на коритото на реката, от който драстично намаля рибата в реката и по тази причина ние решихме, че трябва да засилим популацията, каза Стоян Петков от Агенцията по рибарство и аквакултури-Ямбол.

Решихме да зарибим бетонираната част на река Тунджа. Като цяло опазването на подпочвените води е нещо трудно, тъй като те не се виждат, но всъщност те са много важни като цяло за нашата природа за живота, който трябва да оставим на нашите наследници. Затова моя призив в днешния ден е да опазваме околната среда, да опазваме почвите, защото това е най-важното за нашия живот, водата която пием и храната с която се храним, каза Ивелина Станева, директор на РИОСВ-Стара Загора.

Искам да ви кажа, че служба СПООР към община Ямбол е доста активна и както през деня така и през нощта следят за бракониери. Имаме актове, доста хора хванати и се надявам че тази практика ще бъде преустановена. Предвижда се поставяне на видеонаблюдение тук по бетонираното корито на реката и на гребния канал, каза Валентин Ревански, кмет на община Ямбол.

Вижте повече подробности в прякото включване на Румяна Стефанова.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как незрящите деца се обучават на актьорски умения
Как незрящите деца се обучават на актьорски умения
Проф. Тагарев: Ако падне Мариупол, Путин си осигурява сухопътен коридор към Крим
Проф. Тагарев: Ако падне Мариупол, Путин си осигурява сухопътен коридор към Крим