НОВИНИ

След решението на СГС: Адвокатът на Борисов и МВР с разнопосочни тълкувания

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:07, 22.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В юридически лабиринт влезе казусът с арестите на трите ключови фигури от ГЕРБ. Софийският градски съд остави без разглеждане исканията за одобряване на претърсванията в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Съдия Вера Чочкова върна топката в полето на прокуратурата. От държавното обвинение обявиха, че възлагат разследването на следовател, който да проведе отново разпити на вече разпитаните свидетели.

МВР и адвокатът на Борисов се разминаха в оценките за съдебния акт. Според вътрешното министерство съдът е казал категорично, че прокуратурата е некомпетентна. Според Менко Менков съдът е казал, че действията на разследващите полицаи са незаконосъобразни.

Първо съдът обяви, че оставя без разглеждане искането да одобри протоколите за обиск в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Съдия Вера Чочкова се мотивира с изразеното от прокуратурата становище, че действията на разследващите полицаи са незаконосъобразни, тъй като тези обиски е трябвало да бъдат извършени от следовател и липсвала неотложност. Според съдийката прокурорът единствено води разследването и само той е компетентен да се произнесе по случая. Коментарът от МВР не закъсня. Според техния прочит съдът е казал по категоричен начин, че прокуратурата е некомпетентна. От вътрешното министерство виждат в това поредното доказателство, че държавното обвинение не искало да се бори с престъпността. Адвокатът на Борисов изрази противоположна позиция.

"Липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи. Първата е липсата на неотложност. И второто най-важно основание е липсата на компетентност", заяви Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

Преди произнасянето на съда в интервю за "Епицентър" главният прокурор също коментира казуса с уговорката, че познава само публично известните факти и говори като юрист, а не като главен прокурор.

"Нито разследвам, нито наблюдавам досъдебни производства, аз съм административен ръководител. Мога да отговоря на въпроса, както всеки български гражданин и на базата на това, че съм юрист, който се занимава с наказателно право от 1995 г. Това, което знам по конкретния случай е, че сигналът, както се изразихте вие, е на сдружението БОЕЦ, той е от декември м.г., публично известно е на всички граждани, че лицата са посещавали ГДНП във връзка с този сигнал. Това, което питате защо са задържани 24 часа - не мога да отговоря", заяви Иван Гешев пред "Епицентър".

От прокуратурата не коментираха съдебния акт. Съобщиха обаче, че възлагат разследването за твърденията на Васил Божков, че е изнудван на следовател, тъй като в периода 2014-2019 г Борисов и Горанов са били членове на МС. Подчертават, че вчера в прокуратурата са постъпили проекти на Постановления за привличане към наказателна отговорност на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, но те нямали процесуална стойност поради редица нередности.

"Към настоящия момент в СГП не са представени доказателства за това да е имало упражнено неправомерно въздействие - принуда, под каквато и да е форма спрямо обвиняемия Васил Божков", заяви Десислава Петрова, заместник градски прокурор на София.

От прокуратурата уточняват още, че на следователя е възложено да разпита отново всички свидетели, които вече са били разпитани от разследващите полицаи. По този начин техните показания ще бъдат събрани съгласно изискванията на процесуалния закон. Ще бъдат разпитани и други свидетели, които с публичините се изяви са дали основание да се счита, че могат да са полезни на разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще участва на АТР 500 турнира в Барселона
Григор Димитров ще участва на АТР 500 турнира в Барселона
Луис ван Гаал е дал положителна проба за COVID-19
Луис ван Гаал е дал положителна проба за COVID-19