НОВИНИ

Голям пожар в Румъния задими Русе

bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 22.03.2022 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Голям пожар в румънския град Гюргево предизвика задимяване над Русе. Огънят е пламнал в сухи треви, но е засегнал тръбопроводите на местния ТЕЦ. Румънските власти уверяват, че няма опасност от експлозии и замърсяване на въздуха.

Гъсти облаци дим се извиха над Русе в обедните часове. Задимяването и черните сажди над града разтревожиха хората. Много от тях потърсиха достоверна информация от екоинспекцията и областната администрация.

Оказа се, че огънят е тръгнал от запалено стърнище в западната част на Гюргево, но заради силния вятър е достигнал до тръбопроводите на ТЕЦ-а в града. Горяла е хидроизолацията им. Румънските пожарникари са успели да потушат пламъците, преди да са нанесли по-сериозни щети.

От Окръжния инспекторат за извънредни ситуации "Влашка" увериха, че няма отделяне на токсични емисии.

Замервания са направени и от русенската екоинспекция, която първа е подала сигнал за пожара към областния управител.

В момента всички станции, които мерят в града измерват основните показатели, които са характерни и те са и за горивни процеси, нямаме превишение нито по отношение на серните, нито по отношение на азотните и на въглероден оксид, само в момента нивата на фини прахови частици в следствие на силния вятър са повишени, обясни инж. Христо Милков, началник на отдел в РИОСВ Русе.

Областният управител на Русе Анатоли Станев отново настоя пред румънските власти да не се допуска умишлено палене на стърнищата.

Екип на БНТ-Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Не съм притеснена за Боряна Калейн, търсим решение на проблема
Илиана Раева: Не съм притеснена за Боряна Калейн, търсим решение на проблема
Марк Маркес отново е с диплопия след катастрофата в Индонезия
Марк Маркес отново е с диплопия след катастрофата в Индонезия