НОВИНИ

Обсъждат се възможностите Полша да съдейства на България за поддръжката на МиГ-29

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:50, 22.03.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Експертни екипи ще обсъдят незабавно възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 от полската индустрия. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев след срещата му с полския президент Анджей Дуда, който е на работно посещение у нас.

Подробности вижте в прякото включване на Милена Кирова.

По думите на държавния глава България може да очаква ескадрилна готовност за новите Ф-16 към 2030 година, а дотогава разполагаме единствено с МиГ-овете.

"Ако дотогава не вземем спешни мерки, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ и да компрометираме самия проект за Ф-16, защото няма да има кой да го обслужва", заяви Радев.

Президентът изтъкна, че годините неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до определен дефицит на способности като особено критичен е проблемът с изтребителната авиация.

След срещата Румен Радев изтъкна, че с полския си колега Анджей Дуда са единни в оценката за братоубийствената война, която се води в Украйна, и в призива за прекратяването ѝ и намирането на дипломатически пътища за разрешаване на конфликта.

"Тази война причинява не само разрушения. Тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия сигурност в Европа. С Полша сме единни в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса и въвеждане на плановете за степенувания отговор в зависимост от степента на заплахите. А формирането на многофункционални бойни групи е само част от тези усилия. България не може да е част от новата отбранителна концепция на Алианса без да има собствени отбранителни способности", посочи Радев.

Анджей Дуда определи действията на Русия в Украйна като военни престъпления и изрази надежда, че отговорните за случващото се ще бъдат изправени пред международните съдилища.

"Руската армия се държи в Мариупол по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората световна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще защити по еднозначен начин народа и суверенитета на Украйна. За да задържим руската агресия, трябва да сме сплотени и твърди и това, което ще изправим пред Русия, трябва да е толкова силно и сдържащо, че здравият разум да предотврати тази алчност за разширяване на границите за сметка на други държави", каза Дуда.

Президентите на България и Полша призоваха за осигуряване на енергийна независимост от руските газови доставки.

"Русия сега показва какво е военен терор, но преди ни е показвала какво е енергиен шантаж", каза Дуда.

Румен Радев подчерта, че трябва да се подобри свързаността от Гърция, през България към Румъния и да се изгради система от тръбопроводи по цялото протежение на Източния фланг. Това предложение ще бъде поставено на масата на срещата на върха в Брюксел.

България и Полша остават единни в загрижеността си за всички, които търсят спасение от войната, допълни Радев. България е на втора линия, но вече е оказала подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна, отчете държавният глава.

На срещата са обсъдени и общите усилия за оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна - за изпращане на бронежилетки и каски за цивилното население, особено на местата, населени от българско малцинство.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Ръст с 12,7% на разходите за заплати през последното тримесечие на 2021 г.
НСИ: Ръст с 12,7% на разходите за заплати през последното тримесечие на 2021 г.
Музикант в защита на Киев: Историята на Тарас Компаниченко
Музикант в защита на Киев: Историята на Тарас Компаниченко