НОВИНИ

ДНСК: Част от кейовата стена в „Росенец“ е изградена без строителни книжа

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 22.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа, установи Дирекцията за национален строителен контрол след извършена проверка по документи и на място.

Инспекцията е по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Държавният строителен контрол не откри строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море.

С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г.

В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът „Кейова стена“ представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с „Г“ образна форма.

Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка.

Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки.

За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

В следствие на проверката ДНСК ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване обхващащо и подводната основа на имота „Кейова стена“.

Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая, съобщават от дирекцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха златни изделия за над 700 000 евро в лек автомобил на Дунав мост 2
Задържаха златни изделия за над 700 000 евро в лек автомобил на Дунав мост 2
3000 души са напуснали Мариупол през последното денонощие
3000 души са напуснали Мариупол през последното денонощие