НОВИНИ

Дадоха толсистемата на прокуратурата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
10:25, 22.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

МВР дава бившето ръководство на АПИ на прокуратурата заради договор за толсистемата от края на 2020 година. Нанесените щети са за милиони, твърдят от вътрешното министерство. Проверката е започнала миналата година и е свързана с обществена поръчка за поддръжката на системата за събиране на пътни такси.

Проверката на полицията е започнала през октомври миналата година по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. Става въпрос за договор за управление и поддръжка на електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние, подписан от ръководството на АПИ през 2020 година.

"Докладвани са материалите. Имаме съмнение за извършено престъпление. Оттук натам прокуратурата е органът, който се произнася по това нещо", заяви Бисер Божичков, "Икономическа полиция" в ГДНП.

По данни на МВР договорът е на стойност над 136 милиона лева и е от декември 2020 г. за срок от 60 месеца. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от над 2,5 млн. лв. на месец. От началото на 25-ия месец до изтичане на срока на договора сумата е намалена на 2,1 милиона лева, което според разследващите е основание за предполагаема нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет. От полицията твърдят, че са открити и нарушения по договора.

"Събрахме данни за неизпълнение на договора от страна на изпълнителя като това, че не се обучават специалисти от БГ ТОЛ, а е допусната фирма подизпълнител да осъществява нерегламентиран съгласно клаузите на договора достъп до данните на системата", заяви Бисер Божичков, "Икономическа полиция" в ГДНП.

От регионалното министерство обясниха, че плащането по договора е разделено на два периода - 24 и 36 месеца. В първия период сумата за плащане е по-голяма заради включени допълнителни услуги, които след това трябва да отпаднат. Оттам допълниха още, че не са подавали сигнали за нередности и че на този етап няма основание за прекратяване на договора.

"Към момента ние не сме установили дали лицето, което е спечелило обществената поръчка, е използвало подизпълнители или не е използвало. Относно обучението на служители към момента такива, доколкото знам, има обучени. Това са ИТ специалисти, които са обучени да работят със софтуера", заяви Явор Пенчев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Работота на толсистемата се следи от две работни групи, сформирани в министерството. Едната е свързана с техническия анализ на системата, а другата извършва юридически анализ на договорите сключени с АПИ и фирмата изпълнител. Сметната палата също извършва одит, който все още не приключил.

"В случай, че договорът бъде прекратен изненадващо, без да бъде предвидено как ще бъде съхранена цялата тази информация, голяма част от нея е чувствителна. Кой ще поеме веднага поддръжката на толсистемата. Това би довело да хаос в трафика на цялата ни държава", заяви Явор Пенчев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Бившият изпълнителен директор на АПИ Георги Терзийски не беше открит за коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски съд призна Навални за виновен в измама, грозят го 13 години затвор
Руски съд призна Навални за виновен в измама, грозят го 13 години затвор
"Трипъл-дабъл" на ЛеБрон Джеймс донесе успеха на ЛА Лейкърс срещу Кливланд
"Трипъл-дабъл" на ЛеБрон Джеймс донесе успеха на ЛА Лейкърс срещу Кливланд