НОВИНИ

Фандъкова: Аз не се притеснявам, защото работата ми се проверява непрекъснато

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 22.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Слушай новината

Да се задържи лидерът на най-голямата опозиционна партия, не говорим, че е и бивш министър-председател, без представяне пред обществото на доказателства и аргументи, е наистина скандално. За мен първият въпрос е политическият и затова не изключвам действия срещу опозицията. Това заяви в "Денят започва" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ ГЕРБ трябва да бъде много силна и категорична опозиция и управляващите да се вслушват в гласа ѝ дори когато критикува, защото това е нейната роля. Силна опозиция - по-силно управление, каза Фандъкова и допълни: "Никой не е над закона, включително и правителството".

Столичният кмет смята, че Борисов няма да съди държавата, защото не би ѝ навредил и не би се обърнал срещу България.

На въпрос дали самата тя се притеснява от действия срещу нея каза:

"Аз не се притеснявам, защото работата ми и работата на екипа на Столичната община се проверяват непрекъснато. Аз самата правя проверки, сезирам всички компетентни органи, когато има съмнение за злоупотреба, което за мен всъщност е работата с борба с корупцията. Когато има данни се проверят и се огласят, когато е сигурно. И в момента някои от процедурите се проверяват от всички възможни органи - АДФИ, Сметна палата, прокуратура. Сметната палата в момента са в "Топлофикация", а преди това бяха в "Градска мобилност"".

По думите на Фандъкова всеки сигнал, подаден от обществото се проверява. Включително и сигналите от "Спаси София".

За бюджета на столицата Фандъкова уточни, че въпреки тежката финансова ситуация, той ще осигури изпълнението на стратегическите проекти и приоритетите на града - това са метрото, развитието на градския транспорт, ключови булеварди и улици от вътрешните рингове на града, важни транспортни връзки, строителство на детски градини, инвестиции в екология и по-чист въздух.

Бюджетът е рекорден - 2 млрд. и 78 млн. лв., но приходите от местни данъци са около 450 млн., а таксите, собствените приходи на общината, са 820 млн. лв. Това са средствата, които могат да се насочват към различни дейности, каза Фандъкова.

Тя допълни, че увеличението на бюджета за тази година се дължи основно на увеличаване на заплатите на учителите, медицинските сестри, социалните работници.

За проблемите в градския транспорт на София и повече за бюджета - вижте целия разговор с Йорданка Фандъкова във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пауло Дибала и Ювентус се разделят след края на сезона
Пауло Дибала и Ювентус се разделят след края на сезона
Ясен Тодоров, НСлС: Премиерът иска да нарежда на прокурорите кой да бъде арестуван
Ясен Тодоров, НСлС: Премиерът иска да нарежда на прокурорите кой да бъде арестуван